spot_img
luni, decembrie 6, 2021
spot_img

Parcul lui Ciprian Ciucu peste trenul lui Nicușor Dan, aprobat de Consiliul General

Consiliul General al Municipiului București a adoptat în ședința de vineri o Hotărâre prin care-i dă undă verde primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, să construiască un parc peste trenul lui Nicușor Dan, primarul general.

Mai exact, este vorba de șinele de cale ferată de pe Strada Liniei, paralelă cu Bulevardul Iuliu Maniu, care fac parte din proiectul trenului metropolitan gândit de edilul general.

Consilierii generali au adoptat în ședința de vineri proiectul de Hotărâre privind împuternicirea expresă a Consiliului Local Sector 6 să achiziționeze, în numele și pentru Municipiul București, terenurile limitrofe străzii Liniei din Sectorul 6. ”Se împuternicește Consiliul Local al Sectorului 6 sa achiziționeze, în numele și pentru Municipiul București, conform legii, terenurile limitrofe străzii Liniei din Sectorul 6, identificate conform planului Anexa și prin numerele cadastrale 210016, 210017, 210018, 210019, 210020, 210021, în scopul extinderii și modernizării acestei artere de circulație și amenajării unor zone pietonale și de agrement”, se arată la articolul 1 al proiectului adoptat.Trenul lui Nicușor Dan, motiv de sfadă cu Ciprian Ciucu

Nicușor Dan a prezentat proiectul „trenului metropolitan” București-Ilfov – un inel feroviar care leagă comunele limitrofe de Capitală, pe structura vechilor linii industriale ale CFR. Un tronson al acestui proiect (Gara de Vest – Vasile Milea) traversează strada Liniei din Sectorul 6.

Majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local al Sectorului 6 a votat amenajarea pe strada Liniei a unui parc, estimat la 27,8 milioane lei (5,6 milioane de euro) fără TVA. În pasajul feroviar de la intersecția Lujerului, prin care ar urma să treacă trenul propus de Nicușor Dan, cei de la sectorul 6 vor să amenajeze o salină. Pe 22 septembrie, atunci când Nicușor Dan a prezentat proiectul trenului metropolitan într-o conferință online, Ciprian Ciucu a lansat, tot online, un sondaj prin care întreba locuitorii din Sectorul 6 ce ar trebui făcut cu restul străzii Liniei, pe care administrația locală vrea să amenajeze parcul, după cum a relatat recent Club Feroviar.

Primarul Ciprian Ciucu spune că nu are nimic cu proiectul trenului metropolitan, dar nu-i vede „relevanța” pentru că, în aceeași direcție de mers, oamenii au la dispoziție metroul (bulevardul Iuliu Maniu) sau tramvaiul (bulevardul Timișoara), arterele aflându-se la nici 200 de metri una de cealaltă. Pentru a-și demonstra utilitatea, spune Ciucu, proiectul lui Nicușor Dan trebuie să aibă la bază studii: o matrice origine-destinație (de unde preia trenul oameni, câți oameni preia și unde îi lasă), studiu de trafic, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, plan de urbanism zonal, surse de finanțare etc. În lipsa acestor lucruri, proiectul este doar o „viziune” despre care cei doi primari nu au discutat. Pe de altă parte, chiar dacă „lucrurile merg șnur”, proiectul trenului nu poate fi terminat „mai devreme de șase ani”.

Până atunci însă, „nu-i pot condamna pe oamenii ăștia la mizerie, nu șase ani, ci poate chiar zece ani”, spune Ciucu, precizând că amenajările parcului sunt „reversibile”, dacă studiile vor demonstra că trenul este necesar și se va face. Dacă nu, zona, care a fost cândva industrială, va intra într-un amplu proiect de regenerare urbană.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole