miercuri, mai 1, 2024
spot_img

Trenul Iași-Chișinău-Odesa începe să prindă contur. Vacanțe feroviare de tip City Break

Proiectul conexiunii cu trenul Iași-Chișinău-Odesa începe să prindă contur. Oficiali din România, Republica Moldova și Ucraina, dar și reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale s-au întrunit la Odesa la finele săptămânii trecute pentru a discuta lansarea traseului feroviar regulat Iași-Chișinău, sincronizat cu cel existent Chișinău-Odesa.

Scopul acestui eveniment a fost de a consulta actorii cheie din cele trei țări pentru a ajusta orarul rutelor. Se dorește valorificarea potențialului turismului regional prin lansarea rutei feroviare care leagă cele trei orașe, oferind turiștilor posibilitatea să meargă în vizite scurte tip City Break, relatează site-ul Deschide.md.

Automotoarele D1M modernizate la Pașcani își dovedesc încă o dată utilitatea, fiind în centrul atenției pentru ruta feroviară ce leagă Iași, Chișinău și Odesa, se arată într-o postare de luni de pe pagina de Facebook a Electroputere VFU Pașcani.S-a creat un grup de lucru pentru trenul Iași-Chișinău-Odesa

Președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Moldova, Sergiu Manea, a declarat că scopul misiunii de la Odesa a fost de a reuni participanții cheie care vor coopera pentru asigurarea unui climat favorabil pentru reluarea turismului regional prin ruta feroviară sincronizată Iași-Chișinău-Odesa. Ca urmare a evenimentului, s-a decis crearea unui grup de lucru din care fac parte specialiști din cele trei țări. Specialiștii  vor lucra la posibilele rute turistice, iar oamenii vor fi motivați să opteze pentru o vizită scurtă, deplasându-se în unul sau chiar în toate cele trei orașe.

Dora Morhan, director executiv al asociației Destination Iași, a apreciat faptul că Iași este parte a proiectului. În etapa următoare va fi creionat în detaliu cum va arăta această rută feroviară, astfel încât experiența turiștilor să fie una memorabilă. Potrivit ei, cu siguranță, turiștii de pe această rută nu vor fi doar cei din cele trei țări, ci și din alte state. În aproximativ o lună, parteneriatul va fi oficializat și vor fi prezentate detalii despre proiectul care cu siguranță va avea o mare reușită, menționează Dora Morhan.

Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor de la Chișinău, a menționat că IDEP Moldova și-a asumat rolul de platformă de dialog între actorii cheie, astfel încât acest tronson să poată să fie valorificat la maximum. Potrivit lui, conectivitatea este un obiectiv important, care se regăsește în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, document semnat atât de Moldova, cât și de Ucraina.

”Am fost onorați de acceptul mai multor membri ai Parlamentului European care au căzut de acord să adreseze câteva întrebări către Comisia Europeană privind posibilul sprijin pentru această rută feroviară Iași-Chișinău-Odesa, una dintre care recent a fost publicată. Vom cere și cerem să fie acordat sprijin Căilor Ferate din Republica Moldova, România și Ucraina pentru a impulsiona turismul regional, care ar putea fi un catalizator pentru a salva locuri de muncă. Or, turismul este unul dintre cele mai afectate domenii de pandemia COVID-19”, a mai spus directorul IDEP Moldova.

La rândul lui, Constantin Vieru, președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova-România, a declarat că este evidentă dorința de extindere din partea mediului de afaceri din cele două state, dincolo de Nistru. ”Mediul de afaceri susține și își dorește această extindere. Întotdeauna s-au căutat rute alternative. În acest moment, din Iași nu există zbor direct către Odesa. Poate spargem bariera aceasta pe calea ferată”, a mai spus Constantin Vieru.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole