spot_img
marți, noiembrie 30, 2021
spot_img

VIDEO Cum acționează la incendii trenul de pompieri al CFM. Ale noastre au ajuns la fier vechi

Un incendiu la Calea Ferată din Moldova a fost stins marți la prânz de trenul de pompieri al CFM, perfect funcțional, chiar dacă nu are un aspect foarte comercial. În România, trenurile PSI au ajuns la fier vechi în urmă cu mai bine de 15 ani de zile. Și alte active valoroase din patrimoniul SFT, aflat acum în administrarea lichidatorului, riscă să fie înstrăinate.

Adrian Bărbulescu

trenul de pompieri al CFM

În dimineața zilei de 18 august, pompierii din cadrul Direcției Regionale Situații Excepționale Ungheni au intervenit la stingerea unui focar de ardere a vegetației uscate, care a izbucnit în municipiul Ungheni, în apropierea căii ferate, a anunțat Inspectoratul General Situații Urgente (IGSU).

Timp de cinci ore zeci de pompieri au luptat cu focul ce a cuprins aproape  70 de hectare de teren cu stuf și iarbă uscată, informează site-ul Expresul din stânga Prutului.

Trenul de pompieri al CFM a contribuit decisiv la stingerea incendiului de vegetație

Apelul la serviciul de urgență 112 a fost înregistrat la ora 07:35. Pentru a stinge focul, au intervenit trei echipaje de intervenție din cadrul IGSU, fiind antrenați în operațiune 27 de pompieri, șase pompieri departamentali cu trenul de incendii din cadrul Direcției Calea Ferată, precum și o autocisternă.

Focul a fost localizat în jurul orei 12:15, iar focarul a fost lichidat la ora 12:37. Nici o persoană nu a avut de suferit în urma acestui incendiu de vegetație din apropierea căii ferate. Cauza izbucnirii incendiului urmează a fi stabilită de organele de anchetă abilitate în acest sens.

Trenurile PSI din cadrul SNCFR au ajuns la fier vechi. Trenul de pompieri al CFM e perfect funcțional

trenul de pompieri al CFM acțiuni de protest la CFR reducerea săptămânii de lucru primă de Paști angajările în sistemul feroviar sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb deraierea de la Dornești rectificarea bugetară Dobrescu despre CCM la CFRȘi la Căile Ferate Române au existat nu unul, ci mai multe trenuri de pompieri. ”La fiecare regională era câte un tren PSI (prevenirea și stingerea incendiilor – n.red.). După divizarea SNCFR, produsă în 1998, ele au trecut la SFT (Societatea Feroviară de Turism – n.red.) și au fost tăiate și vândute la fier vechi”, a declarat pentru Club Feroviar Florea Dobrescu, președintele Federației Naționale Sindicale Drum de Fier.

El a precizat că, de regulă, trenurile PSI se aflau în aceleași depouri și erau cuplate cu trenurile de intervenție ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Acestea din urmă funcționează și în momentul de față și sunt dotate cu macarale și alte mijloace de intervenție în cazul deraierilor sau altor accidente feroviare care implică degajarea gabaritului șinei.

”Trenurile PSI ar fi trebuit păstrate, pentru că ar fi fost foarte utile pentru intervenția la incendiile produse pe calea ferată sau în apropierea acesteia, în zonele unde nu există acces auto. Dar tot ce a ajuns la SFT într-un final a ajuns la fier vechi”, a concluzionat liderul sindical.

SFT a dat pe nimic și Hotelul Astoria, în mandatul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor

trenul de pompieri al CFMȘi spusele lui Florea Dobrescu nu sunt deloc departe de adevăr, ba dimpotrivă. Aflată în insolvență din 2013, Societatea Feroviară de Turism a intrat în faliment în 2018.

Asta după ce foștii directori ai SFT, Luminița Gliga și Aurelian Udor fuseseră trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzați că ar fi produs un prejudiciu de aproape 2,7 milioane de euro, după ce, prin procedură de executare silită pentru neplata unei sume de aproape 200.000 de lei unei firme de avocatură, Hotelul Astoria din București a fost scos la licitație și vândut unei firme. Tranzacția, încheiată atunci când la conducerea Ministerului Transporturilor se afla actualul prim ministru Ludovic Orban, a fost încheiată contra sumei de nouă milioane de lei, în condițiile în care valoarea reală a imobilului ar fi fost de 16 milioane de lei. Trebuie menționat faptul că Luminița Gliga este nepoate fostului lider liberal Teodor Atanasiu.

Alte active valoroase al SFT riscă să fie vândute

trenul de pompieri al CFMSFT – CFR SA este o societate comercială pe acțiuni care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și gestionează active aflate în proprietatea statului.

Până la intrarea în faliment, societatea avea ca obiect de activitate, printre altele, transportul feroviar de călători cu specific de turism feroviar, înființarea, organizarea și întreținerea de muzee cu specific feroviar, hoteluri și alte mijloace de cazare. În patrimoniul aflat acum în administrarea lichidatorului se află Complexul Snagov, Hotel Bucovina din Vatra Dornei, Hotel Decebal din Eforie Nord și Vila Astoria din Sinaia.

Și aceste active sunt acum în pericol de a fi înstrăinate.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole