TCDD nu mai asigură transbordare auto la trenul de Istanbul. Călătorii sunt trimiși să ia metroul

20 septembrie 2019

Căile ferate turce TCDD nu mai asigură transbordare auto la trenul de Istanbul, de la stația Halkali, iar călătorii sunt îndrumați să ia metroul.

trenul de Istanbul

”Calea ferată Turcă (TCDD) informează că începând cu 19 septembrie 2019 nu mai asigură transfer cu autobuzul de la stația Halkali la stația Istanbul Sirkeci și retur. De la stația Halkali la stația Istanbul Sirkeci și retur călătorii pot utiliza metroul Marmaray, prețul unei călătorii este 2,60 TRL, adică aproximativ 0,50 euro”.

Trenul București Nord Istanbul circulă doar în sezonul cald și anul acesta CFR Călători l-a reintrodus în circulație la începutul lunii iunie, alături de cel spre Salonic, cu trecere prin Sofia.

Vagoanele vor circula doar până la finele lunii septembrie. În plus, vagonul de Salonic circulă doar la sfârșit de săptămână. Trebuie precizat faptul că atât pe relația Salonic cât și spre Istanbul (pe calea ferată până la Halkali, iar de acolo transbordare auto din cauza lucrărilor la infrastructură pe teritoriul Turciei) nu mai circulă vagoane de dormit, ci doar cușetă.

Trenul de Istanbul face 19 ore

Garnitura de Istanbul pleacă din București Nord la ora 12,40 ziua și ajunge la Halkali a doua zi dimineață la 7,40. În total 19 ore. Călătoria durează foarte mult atât din cauza românilor, care în 14 ani nu au reușit să refacă podul de la Grădiștea, așa că trenurile ocolesc pe la Videle, cât și din vina bulgarilor, care leagă vagoanele noastre la trenurile lor, cu timpi de așteptare în gări de până la două ore (cum este cazul la Ruse).

În plus, sunt staționări îndelungate la punctele de frontieră Svilengrad, în Bulgaria (sosire 02,23, plecare 03,00) și Kapikule, în Turcia (sosire 03,16, plecare 03,50). Prețul unui bilet întreg (adult) dus în cușetă de patru paturi este de 251 de lei. Copiii în vârstă de până la trei ani de zile călătoresc gratuit, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între patru și 11 ani inclusiv se vor plăti 160 de lei pe segment. De la 12 ani inclusiv, se plătește bilet întreg.