duminică, mai 28, 2023
spot_img

Trenul cu focoase nucleare, noua armă a Rusiei

Unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la “noua cursă a înarmărilor inițiată de partea americană” ar fi revenirea la dezvoltarea sistemului feroviar de rachete balistice intercontinentale “Barguzin”, consideră un analist rus.

sursa foto: defenseromania.ro

Săptămânalul rus “Curierul militar industrial” a publicat recent un articol în cadrul căruia se consideră că unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la “noua cursă a înarmărilor inițiată de partea americană” ar fi revenirea la dezvoltarea sistemului feroviar de rachete balistice intercontinentale “Barguzin”, potrivit defenseromania.ro.

„Statele Unite au promis să demonstreze Rusiei și Chinei întreaga putere a modernizării lor nucleare până în 2030. Washingtonul a anunțat dezvoltarea variantei “Minuteman IV” de rachete balistice intercontinentale, a submarinelor nucleare din clasa “Columbia”, a bombardierului strategic B-21 “Raider”, a sistemului de lansare a rachetelor de la bordul submarinelor “Trident E-6” și a altor arme. Prin urmare, Rusia nu ar trebui să stea cu brațele în sân”, scrie vpk-news.ru.

Potrivit autorului rus, unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la inițiativa americanilor ar fi crearea sistemului feroviar de rachete balistice intercontinentale (BJRK) “Barguzin”, a cărui dezvoltare a fost întreruptă în 2017. Acesta a amintit că în URSS și apoi în Federația Rusă a funcționat BJRK “Molodeț”, tren care a fost scos din serviciu în urma acordului de reducere a armamentului nuclear START-2.

Dificultățile tehnice

Trenul consta din trei „compartimente”, paisprezece vagoane „frigider” (dintre care trei aveau instalații de lansare) și un vagon cu combustibili și lubrifianți. Fiecare vagon cu instalații de lansare cântărea 200 de tone, astfel încât trenul trebuia tras de trei locomotive diesel. Fiecare rachetă  (15J61) cântărea 105 tone (conținea 10 focoase cu o capacitate de 550 kT fiecare), ceea ce reprezenta o sarcină extrem de mare pentru seturile de roți standard. Prin urmare, proiectanții au fost nevoiți să adapteze șasiul și să “personalizeze” trenul care nu trebuia să difere de unul obișnuit.

Însă noul „Barguzin” este lipsit de aceste neajunsuri și chiar specialiștilor le-ar fi greu să distingă trenul de un tren tehnic obișnuit, se precizează în material. Vagoanele au aspect obișnuit, pentru că încărcătura nu depășește 65 de tone, iar tracțiunea poate fi asigurată de o singură locomotivă diesel. Conform proiectului, „Barguzin” urma să fie dotat cu trei sisteme de lansare a rachetelor intercontinentale RS-24 „Yars”, care au jumătate din dimensiunea celor precedente. Fiecare astfel de rachetă conține șase focoase de luptă, de 150 kT. (D.C.)

Ultimele Articole