sâmbătă, martie 16, 2024
spot_img

FOTO S-a pus în circulație un tren România-Ucraina, după 17 ani. Ce program are

Un tren România-Ucraina a fost repus marți în circulație, după 17 ani de absență. El face legătura între Valea Vișeului și Rahov.

”Am participat astăzi (marți – n.red.), împreună cu Mihnea Claudiu Drumea – consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, la vizita de lucru de la Gara CFR Valea Vișeului din județul Maramureș, unde a avut loc deschiderea tronsonului feroviar Rahov (Ucraina) – Valea Vișeului (România), întâmpinând primul tren internațional de călători care a circulat pe ruta menționată anterior, la 17 ani de când nicio garnitură feroviară (UZ) nu a mai trecut prin acest punct de trecere a frontierei”, a scris pe pagina sa oficială de Facebook secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu.

Tren România-Ucraina. Circulație regulată începând de azi

Începând de miercuri, patru trenuri formate din automotor diesel tip DPKR-3 de producție ucraineană, cu un număr de 182 locuri, fac legătura între comunitățile românești și ucrainene aflate de-a lungul râului Tisa, tur-retur, după cum urmează:

Tren nr. 753: 🕛 07:10 plecare din Rahov – 07:45 sosire Valea Vișeului

Tren nr. 754: 🕛 11:45 plecare din Valea Vișeului – 12:20 sosire Rahov

Tren nr. 755: 🕛 15:10 plecare din Rahov – 15:45 sosire Valea Vișeului

Tren nr. 756: 🕛 18:15 plecare din Valea Vișeului – 18:45 sosire Rahov.

Oficialul a menționat și legăturile feroviare pe care călătorii acestor trenuri le au pentru deplasarea mai departe în România: spre Salva – Beclean pe Someș – Deda – Brașov – București Nord, spre Salva, legături spre Ilva Mică – Suceava, spre Salva – Beclean, pe Someș – Dej Călători – Cluj Napoca.

Din punct de vedere geografic, este singurul defileu amenajat cu cale ferată pentru transport care face legătura între regiunea Ivano – Frankivsk și regiunea Transcarpatia (Ujhorod). De asemenea, deschiderea acestui nod feroviar va contribui și la creșterea exponențială a schimburilor comerciale între România și Ucraina, a mai scris secretarul de stat.

El a participat și la întâlnirea bilaterală Ucraina – România, în care s-a discutat despre noi planuri privind dezvoltarea infrastructurii de transport și deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei, rutiere și feroviare. Din partea delegației române, au mai făcut parte: Ionel Bogdan – președinte Consiliul Județean Maramureș, Bogdan Mihei – președinte Autoritatea Vamală Română, Rudolf Stauder – prefect județul Maramureș, Florin Grațian Pârvu – consul al României în regiunea Transcarpatia, Radu Pipa – director adjunct exploatare CFR S.A., Florin Coman – Inspector șef al ITPF Sighetu Marmației.

Din partea delegației ucrainene, au fost prezenți: Nayem Mustafa-Masi – locțiitor al ministrului Dezvoltării comunităților teritoriilor și infrastructurii Ucrainei, Mikita Victor – președintele administrației regionale de stat, Oleksandr Kamîșin – director general Ukralizniția și alți reprezentanți ai autorităților locale și ai conducerii companiei de cale ferată din Ucraina.

Ultimele Articole