spot_img
luni, octombrie 3, 2022
spot_img

Tren privat lansat pe ruta Timisoara-Baia Mare

Operatorul feroviar privat Astra Trans Carpatic a lansat, la 8 septembrie, o noua ruta pentru pasageri, pe relatia Timisoara-Baia Mare. Trenurile vor circula pe ruta Timisoara – Arad – Satu Mare – Baia Mare. Compania opereaza cu automotoare ce ofera pasagerilor conditii la standarde europene, iar pretul pentru o calatorie nu il depaseste pe cel al operatorului national, CFR Calatori, sau pe cele ale altor companii private de transport feroviar de pasageri.

Vagoanele sunt dotate cu sisteme de informare a pasagerilor, sisteme de entertainment audio-video, cu internet, prize pentru curent electric, instalatii performante de aer conditionat si incalzire. Vagoanele sunt dotate cu GPS, pentru urmarirea acestora pe traseu.

Automotoarele pot circula cu viteze de pana la 200 km/h, dar deocamdata sunt conditionate de calitatea infrastructurii feroviare din Romania, astfel ca garniturile vor parcurge traseul dintre Timisoara si Baia Mare in sase ore.

Investitia realizata de Astra Trans Carpatic se ridica la circa 20 de milioane de euro iar intregul proiect cuprinde lansarea a 15 automotoare de acest fel pana in aprilie 2019.

Reamintim ca Astra Trans Carpatic a lansat in luna februarie 2017 ruta Arad-Bucuresti (tur-retur), iar in vara aceluiasi an a inaugurat serviciile de transport si pe ruta Arad-Mangalia.

“Am decis ca primul tren de acest gen sa circule pe ruta Timisoara – Arad – Baia Mare, urmand ca din luna decembrie, odata cu introducerea noului Mers al trenurilor, din Timisoara sa plece doua trenuri, cuplate, care vor circula pana la Oradea, urmand ca de acolo ele sa se separe, unul continuandu-si drumul spre Baia Mare, iar celalalt isi va continua drumul spre Cluj- Napoca. Vagoanele acestor trenuri au o zona ‘business’ si una ‘economic’. Toate scaunele sunt dotate cu masute, zona ‘business’ avand mese intre scaune’, a declarat, presei locale, Valer Blidar, presedintele companiei Astra Vagoane Calatori  Arad, cea care detine si operatorul Astra Trans Carpatic.

Cele 15 automotoare au fost achizitionate de la Compania Nationala de Cai Ferate din Danemarca (DSB).

Astra Trans Carpatic a anuntat ca intentioneaza sa deschida si alte rute.

“Este un pas important pentru ceea ce inseamna industria aradeana. Speram ca si infrastructura nationala sa creasca de la an la an. Speram ca Guvernul Romaniei se va apleca spre ceea ce inseamna infrastructura de transport, sa aiba grija de garile din Romania, de spatiile din fata garilor si sa reusim sa trecem cu cat mai multi pasageri pe transportul cu trenul si cu evident cu trasnsportul a ceea ce inseamna marfurile din Romania”, a precizat Primarul orasului Arad, Gheorghe Falca, prezent la inaugurarea rutei din vestul tarii.

Ultimele Articole