Un tren japonez de mare viteză a circulat cu o ușă deschisă la 280 km/oră

22 august 2019

Un tren japonez de mare viteză a circulat cu 280 de kilometri pe oră având o uşă deschisă în timpul călătoriei sale dintre Sendai – un oraş din nord-estul Japoniei – şi Tokyo.

tren japonez de mare viteză

Niciunul dintre pasageri nu a fost rănit, au anunţat reprezentanţii companiei feroviare care operează această cursă, East Japan Railway Co.

Incidentul de miercuri dimineaţă, care a durat doar 40 de secunde, uşa fiind ulterior închisă şi securizată, reprezintă un caz rar de acest tip pentru trenurile japoneze de mare viteză (cunoscute sub numele de “shinkansen”), renumite pentru siguranţa şi punctualitatea lor. Problema a fost cauzată de un membru al echipei de curăţenie, care a uitat să închidă dispozitivul unui vagon ce deschide şi închide manual uşile acestuia, au explicat reprezentanţii companiei feroviare.

Conductorul trenului de mare viteză Hayabusa Nr. 46 a făcut o oprire de urgenţă în interiorul unui tunel din Shibata, localitate aflată în prefectura Miyagi, după ce a observat un semnal de avertizare care îl atenţiona în legătură cu faptul că uşa celui de-al nouălea vagon al trenului era deschisă. Trenul nipon şi-a reluat călătoria 15 minute mai târziu, după efectuarea procedurii de verificare.

Niciun călător nu a fost rănit în acest tren japonez de mare viteză

Personalul de bord nu a observat eroarea agentului de curăţenie, întrucât uşa vagonului era închisă atunci când trenul a plecat din Sendai la ora locală 10:15. Se crede că aceasta s-a deschis ulterior. Aproximativ 340 de pasageri erau la bordul trenului, însă niciunul dintre călători nu se afla în proximitatea uşii deschise.

Trenul japonez a ajuns în cele din urmă la destinaţia sa finală cu o întârziere de 19 minute. Acest incident tehnic a provocat întârzieri ale orarului de funcţionare pentru şapte trenuri de tip “shinkansen” de până la 28 de minute, afectând în total un număr de aproximativ 3.300 de pasageri.

Ministrul Transporturilor din Japonia a cerut companiei JR East, care iniţial a afirmat că uşa era închisă, să ia măsuri pentru a preveni producerea unor incidente similare.