marți, iunie 6, 2023
spot_img

Inițiativă canadiană pentru lansarea unui tren de noapte Montréal – New York

Un fost deputat, apropiat al premierului din Quebec, François Legault, vrea să lanseze un tren de noapte Montréal – New York.

tren de noapte Montréal vagoane de dormit

François Rebello a părăsit în 2012 Partidul Qebechez pentru a se alătura Coaliției Viitorului din Quebéc (Coalition avenir Québec) a lui François Legault. Șapte ani mai târziu, omul politic devenit între timp antreprenor vrea să pună pe roți un proiect de tren de noapte care să parcurgă ruta Montréal – New York pe infrastructura feroviară a Amtrak.

Proiectul este evaluat la 10 milioane de dolari, care vor proveni majoritar din surse private, și ar putea deveni realitate ”în curând”, după cum susține proprietarul agenției Train-Hôtel.

Chiar dacă sunt ani întregi de când se vorbește de un tren de mare viteză care să facă legătura între Montréal și metropola americană, nimic nu s-a întâmplat în acest sens, amintește el. Un motiv în plus pentru a găsi modalități inovatoare de a transporta pasagerii care nu-și permit costurile ridicate ale biletelor de avion.

”Căile ferate actuale nu permit viteze sporite. În aceste condiții în care petreci mult timp în tren, putem oferi paturi, divertisment, servirea mesei și așa va deveni o experiență cu adevărat interesantă”, spune fostul politician, citat de Journal de Montréal.

Un tren de noapte Montréal – New York ar salva o noapte de cazare

Făcând traseul Montréal – New York cu trenul de noapte ”se salvează o noapte de cazare la hotel, se salvează timp. Potențialul este enorm din punct de vedere turistic”, adaugă François Rebello.

Agenția sa oferă deja călătorii organizate, ziua, cu tematici cum ar fi jazz-ul. Dar el intenționează să pună la punct un serviciu regulat de noapte, cu participarea societăților fertoviare VIA Rail Canada și Amtrak și cu sprijinul guvernelor locale. Proiectul a obținut deja undă verde din partea Guvernului Statului New York. ”Studiile noastre de piață demonstrează că am putea avea clienți pentru două trenuri a câte 120 de persoane în fiecare noapte, unul în direcția Montréal, celălat spre New York”, precizează Rebello.

Acum nu mai rămâne decât să obțină aprobarea Canadien Pacifique, principalul proprietar al infrastructurii pe care va circula trenul, și al Canadien National. ”Aici se blochează lucrurile, la nivelul drepturilor de acces. Sunt negocieri comerciale și oferta noastră ar trebui să fie tentantă pentru ei. Credem că ultima noastră ofertă îi va convinge”, a spus el, fără a preciza ce conține aceasta.

Ultimele Articole