joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Trei motive pentru care salariul minim în sectorul feroviar nu va crește în pofida promisiunilor PSD-PNL

Măsura PSD – PNL de creștere facultativă a salariului minim cu 200 de lei, cel mai probabil nu va funcționa în sectorul feroviar și nu e nici adoptată în mod corect, spun sindicatele.

Unul dintre motive este acela că măsura anunțată zilele acestea de PSD nu e atât o creștere a salariului minim, cât un soi de cadou, spune Iulică Măntescu, liderul Federației Sindicatelor Mecanicilor de Locomotivă.

Observația redacției: Salariul minim pe economie a crescut la începutul anului și sectorul feroviar ar putea obține majorări salariale chiar peste cei 200 de lei cu ocazia negocierilor Contractelor Colective de Muncă din această perioadă.

„Dacă e facultativă, nu mai este majorare de salariu minim. Aceasta deoarece salariul minim garantat în plată e obligatoriu, asta spune legislația europeană. Dacă vii și majorezi facultativ salariul, e un cadou de 200 de lei la mâna angajatorilor care pot să îl aplice având deductivități. Exprimarea politicienilor e greșită și eronată”, spune sindicalistul.

Din punct de vedere financiar, măsura „nu cred că e aplicabilă pentru că ar trebui rectificate bugetele care tocmai au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial”. De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu s-a exprimat cum că măsura ar putea intra în vigoare în acest an, fără a fi însă obligatoriu acest lucru.

În al treilea rând, odată crescut salariul minim, se va ajunge în situația în care cei care beneficiază de majorări vor avea salariul mai mare decât unele persoane ce se află într-o funcție ierarhic superioară.

„Avem un efect de plafonare a salariilor și de suprapunere cu anumite funcții. Asta în cazul în care vom da acei 200 de lei doar la anumite funcții. Se vor duce peste alții și se suprapun și peste altii care necesita alte calificări. La CFR Marfă, 1611 salariați lucrau pe acelasi salariu, alți 300 aveau cinci lei în plus, deci situația e delicată. Avem aici (afectați – n.red.) maiștri, mecanici, lăcătuși revizie”.

Măntescu se îndoiește că „cineva din proprie initiativă va da acești bani. Vor fi foarte de puțini. La noi în România nu functionează decât dacă sunt obligați, e o masură politicianistă”, afirmă el.

Sindicalistul menționează că „2,74 milioane angajați cu salariul minim garantat în plată din toti cei 5,8 milioane de angajați”. Situația e tragică, în special în sectorul economic (companii de stat și private).

Măntescu spune că situația e agravată și de modul în care s-a înțeles să fie protejată populația în privința creșterii economice. „La fel ca cele cu compensarea energiei electrice, 80% din populație a rămas pe afară să plătească 1,7-2 lei pe kw, căci consumă peste 300 de kw, în special la țară, acolo unde consumul familiei depășește pragul, căci sunt boilere, mașini de gătit, pompe de apă etc.”

Florea Dobrescu: O măsură binevenită

Florea Dobrescu, lider al Federației Sindicale Drum de Fier salută măsura și o consideră binevenită. Însă Dobrescu acceptă faptul că majorarea va crea distorsiuni în salarizare, așa cum s-a întâmplat ori de câte ori salariul minim a fost crescut. Tocmai de aceea sindicatele insistă și pe aplicarea legii statutului personalului feroviar (prorogată de două ori). Subiectul celor 200 de lei ar putea fi introdus în discuțiile purtate în această perioadă pe tema Contractelor Colective de Muncă.

Potrivit Guvernului, salariul minim se va majora cu 200 de lei, iar creșterea voluntară va fi scutită de taxe, prevede pachetul de măsuri economice și sociale anunțat luni de coaliția de guvernare. Nu se prevede o dată de aplicare a creșterii salariale. Măsura a fost anunțată anterior de Marcel Ciolacu, președintele PSD. Întrebat de reporteri la sediul Parlamentului dacă majorarea s-ar aplica în acest an sau anul viitor, Ciolacu a spus că „este o discuție pe care o avem de anul acesta”.

„Este o propunere de la IMM-uri că, în cazul în care se mărește salariul minim, cei 200 de lei diferență să nu fie impozitați cu CAS și CASS (contribuțiile la fondul de sănătate și cel de asigurări sociale – n.red.)”, a mai spus Ciolacu.

Potrivit surselor Economedia.ro, ar fi vorba despre o propunere venită din partea mediului de afaceri: o creștere voluntară a salariului minim, pe care să o realizeze doar firmele care doresc. Firmele care își doresc o astfel de creștere ar urma să nu mai plătească nicio taxă la stat pentru această creștere salarială, astfel încât întreaga sumă să meargă la angajat.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole