marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

Trecerea Metrorex la Primărie se dezbate pe Facebook. Ion Rădoi intervine în dispută

Trecerea Metrorex la Primărie, idee avansată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și preluată de viceprimarul Capitalei Horia Tomescu, continuă să agite apele. În ultima perioadă, toată această dispută s-a purtat pe Facebook. Și tot acolo continuă și acum.  

„Gluma preluării Metroului de către Primăria Capitalei, conform afirmațiilor viceprimarului USR Horia Tomescu, nu trebuie luată in seamă. Din acest motiv, vă rugăm, domnule vicepremier – ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, să ne primiți cât mai curând pentru a discuta în cadrul unei întâlniri despre această situație și nu numai. Cu deosebită considerație, președintele Convenției Naționale a Transportatorilor și președintele suspendat USLM, Ion Rădoi”, se arată într-o postare de marți după-amiază de pe pagina de Facebook a liderului Unitatea-Sindicatul Liber Metrou.

Trecerea Metrorex la Primărie, idee reîncălzită de Grindeanu de la Oprescu și Firea

Dar să vedem cum s-a ajuns aici. Ideea trecerii Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Capitalei a fost ”reîncălzită” de ministrul Sorin Grindeanu pe 20 iulie, cu prilejul unei vizite la Timișoara, orașul său natal. ”Reîncălzită”, pentru că ea nu este nouă, prima oară fiind avansată de fostul primar general Sorin Oprescu și preluată apoi, în mod obsesiv, de succesoarea sa, Gabriela Firea.

„Nu mi se pare normal ca din banii tuturor românilor să se subvenționeze non-stop o societate de transport din București, chiar dacă Bucureștiul contribuie cu cea mai mare sumă la bugetul de stat. Și Bucureștiul, și zona Ilfov. De ce ar fi de acord un timișorean să subvenționeze o societatea de transport din București? Sau un clujean, sau un ieșean? Lucrurile acestea trebuie să se termine odată”, spunea Grindeanu, răspunzând la întrebarea când va plăti datoriile Metrorex către furnizorul de mentenanță, Alstom Transport.

Nicușor Dan îi dă replica lui Sorin Grindeanu

Primarul general Nicușor Dan i-a răspuns, printr-o postare pe pagina sa de Facebook: „În atenția ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu: Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României. Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București”.

Useristul Horia Tomescu cade în plasa vicepremierului pesedist

Apoi, ministrul Transporturilor a reiterat ideea, iar viceprimarul Capitalei Horia Tomescu a căzut în plasă și a transmis că Municipalitatea este dispusă să preia Metrorex.

„Noi folosim metroul. Bucureștiul este casa noastră. Patrimoniul Metrorex a fost jefuit sistematic timp de zeci de ani de parlamentarul Partidului Social Democrat, Ion Rădoi, șeful sindicatului de la metrou. Metrorex are consiliul de administrație și director numit din pixul lui Sorin Grindeanu pe criterii de Partidul Social Democrat. Ne-am săturat de cumetriile de partid care ne sărăcesc zi de zi. Mii și mii de <verișori?, mii și mii de <obligații> de partid, de la nea Petrică, nea Vasile, nea Sorin își iau salarii de la instituțiile și companiile rămase în subordinea ministerelor. Nu ai curaj să restructurezi și să optimizezi costuri? Facem noi. Municipiul București este unul dintre marile orașe europene, încrezător în viitorul său. Suntem gata să unificăm transportul în comun. Unde semnăm?”, a scris viceprimarul pe pagina sa de Facebook.

Câteva observații referitoare la cele afirmate în postare. Prima ar fi că Ion Rădoi nu mai este de ani buni parlamentar PSD (mai exact din 2008). Apoi, conducerea Metrorex (inclusiv directorul general Mariana Miclăuș) a fost numită la propunerea PNL, nu a PSD. Nu în ultimul rând, de sectorul de Transporturi de la PMB răspunde viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu, nu Horia Tomescu, în coordonarea căruia se află spitalele.

Grindeanu l-a așteptat degeaba pe Tomescu la minister

Sorin Grindeanu s-a grăbit să-i răspundă useristului, printr-un comentariu la postare: „Domnule viceprimar, dacă aveți mandat de la Consiliul General, vă aștept astăzi la minister să discutăm despre preluarea Metrorex de PMB. Poate îmi detaliați cum a reușit echipa USR <performanța> de a lăsa compania fără buget și cu datoriile neplătite”.

Evident, ministrul a făcut referire la faptul că 2021, an în care Metrorex a fost condusă de Ștefan Parachiv (numit de fostul ministru USR al Transporturilor Cătălin Drulă), a fost primul an în care compania nu a avut bugetul aprobat.

Și tot atât de evident este faptul că Tomescu nu s-a dus la Ministerul Transporturilor să discute trecerea Metrorex la Primărie. Pentru că nu avea mandat în acest sens.

Ultimele Articole