spot_img
duminică, februarie 5, 2023
spot_img

VIDEO Cum va arăta traseul metroului spre comuna Berceni, prelungirea M2

Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță, a publicat pe contul său de YouTube o simulare video cu traseul metroului spre comuna Berceni.

Acest nou tronson, care va pleca de la stația Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri, distanță care va putea fi parcursă în  10 minute. Asta în condițiile în care, în acest moment, această distanță este parcursă, la orele de vârf din traficul zonei, în 30-40 de minute.

Traseul metroului spre comuna Berceni, aprobat prin Studiul de Prefezabilitate

Săptămâna trecută, Primăria Sectorului 4 a anunțat că a fost finalizat Studiul de Prefezabilitate privind extinderea metroului în comuna Berceni, Magistrala 2.

Traseul va avea trei stații ce vor fi prevăzute cu două linii destinate traficului de călători. Noua infrastructură va putea asigura transportul pentru aproximativ 10.000 de oameni pe zi. Acestea sunt câteva dintre concluziile Studiului de Prefezabilitate, pe care Primăria Sectorului 4 l-a contractat, în vederea realizării lucrărilor efective de extindere a magistralei care face legătura între nordul și sudul orașului.

Studiul a fost realizat pe baza unei analize multicriteriale, care a vizat 24 de caracteristici tehnice, sociale, economice, de mediu, de performanță energetică și financiară și a vizat, într-o primă fază, identificarea celui mai eficient și oportun coridor, respectiv sistem de transport, pentru a interconecta Capitala cu localitățile învecinate din zona de sud.

În acest sens, anticipând tendințele de dezvoltare a zonei de sud pentru următorii 20 de ani, au fost analizate trei potențiale opțiuni de traseu: cu metroul (subteran și suprateran), cu tramvaiul și cu autobuzul (suprateran).

Ulterior, evaluând criterii precum lungimea traseului, durata de deplasare, fluidizarea și siguranța traficului, impactul zgomotelor și al emisiilor poluante asupra rezidenților, raportul beneficiu-cost, dar și potențialul de dezvoltare, varianta de transport cu metroul s-a dovedit a fi opțiunea strategică recomandată, obținând, de altfel, cel mai mare punctaj dintre variantele analizate.

Mai exact, studiul relevă faptul că traseul dintre stații poate fi parcurs în cel mai scurt timp cu metroul, față de tramvai și autobuz. Totodată, infrastructura de metrou poate asigura cea mai mare capacitate de transport, respectiv aproximativ 10.000 de călători pe zi față de 5.200 călători pe zi și 2.800 călători pe zi în cazul utilizării tramvaiului sau a autobuzului.

Prelungirea M2, în parteneriat cu CJ Ilfov, Ministerul Transporturilor, CFR SA și Metrorex

La data de 1 noiembrie 2021 a fost semnat un protocol de colaborare între Sectorul 4 al Municipiului București, Consiliul Județean Ilfov, Ministerul Transporturilor, CNCF CFR SA și Metrorex S.A. în vederea prelungirii magistralei M2 până în comuna Berceni, dincolo de Șoseaua de Centură a Capitalei, în continuarea stației de metrou Tudor Arghezi, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Protocolul a fost semnat la vremea respectivă de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Ionel Scrioșteanu, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, și directorul general al CFR SA, Ioan Pintea.

La stația de metrou Tudor Arghezi, pe care Primăria Sectorului 4 o construiește pe Șoseaua Berceni, lucrările se apropie de final.

Ultimele Articole