spot_img
sâmbătă, noiembrie 27, 2021
spot_img

Primarul Dominic Fritz vrea să modifice traseul căii ferate Arad-Timișoara-Caransebeș

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), vrea să-l convingă pe colegul său de partid, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, să modifice traseul căii ferate Arad-Timișoara-Caransebeș.

traseul căii ferate Arad-Timișoara-Caransebeș

”Voi avea o întâlnire cu domnul prim-ministru Florin Cîțu, cu domnul vicepremier Dan Barna, cu ministrul Dezvoltării, Atilla Cseke, cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, cu ministrul Culturii, ministrul Economiei, ministrul Fondurilor Europene, tocmai pentru a discuta anumite proiecte strategice pentru Timișoara și pentru a mă asigura că Guvernul României are o înțelegere clară asupra priorităților noastre. (…) Un alt subiect despre care voi vorbi cu ministrul Transporturilor este magistrala de cale ferată Caransebeș-Timișoara-Arad. Din păcate, proiectul actual prevede, și nu știu dacă toată lumea conștientizează asta, un traseu care traversează Timișoara de la est la vest pe o lungime de 11 kilometri, dintre care cam 5 kilometri prin mijlocul orașului. Proiectul prevede o dublare a liniei existente, și ce e foarte important pentru noi, dacă acolo trece tot traficul de marfă pe acest coridor, cred că asta va scădea foarte mult calitatea vieții în Timișoara. O soluție minimă ar fi o centură feroviară la nord de oraș, ca măcar să nu treacă traficul de marfă prin oraș”, a declarat edilul Timișoarei, citat de site-ul Pressalert.ro.

Traseul căii ferate Arad-Timișoara-Caransebeș a fost deja stabilit. Licitația a fost lansată

Dincolo de bunele intenții ale primarului Timișoarei în ceea ce privește calitatea vieții în orașul pe care-l conduce, măsura propusă de el nu pare a avea sorți de izbândă.

Și asta pentru că, pe 19 octombrie 2020, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat licitația pentru Timișoara-Arad, în valoare de peste 800 milioane de euro, parte a căii ferate menționate de edil. Iar traseul a fost deja stabilit. Între Timișoara și Arad sunt 57 km de cale ferată, iar în contractul ce va fi semnat va fi inclusă și modernizarea altor 7 km, între Aradul Nou și Glogovăț.

Traseul tronsonului feroviar vizat pentru modernizare aferent Lotului 1 este: de la km 568+399, al liniei CF București – Jimbolia (indicativ 100), până la stația Timișoara Nord, după care se continuă pe linia CF Timișoara – Arad (indicativ 218) de la km 0+000, la km 008+183 (semnalul de ieşire din Ronaţ Triaj Gr. D). Lungimea traseului este de 13,86 km, de la intrarea în cap X stația Timișoara Est până la semnal cap Y, viitoarea ramificație Ronat Triaj.

În ceea ce privește Lotul 2, traseul este: de la km 008+183 (semnalul de ieşire din Ronaţ Triaj Gr. D) la km 56+350 (semnalul de intrare în staţia Arad). Pe lângă acest tronson, tot în cadrul lotului 4, proiectul cuprinde și modernizarea/reconfigurarea liniei CF Aradu Nou – Glogovăț (indicativ 220), pe o distanță de 7 km.

Durata de implementare a proiectului este de 102 luni (opt ani și jumătate), care include și perioada de garanție a lucrărilor. Perioada de proiectare este de șase luni, iar execuția va dura 36 de luni (trei ani).

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole