Transportul public local dintr-un important municipiu a fost atacat de hackeri, fapt care a determinat întârzieri în circulația mijloacelor de transport. Gurile rele au spus însă că ar fi vorba de un control ITM care nu a mai permis efectuarea de ore suplimentare de către șoferi. Transportul public local atacat de hackeri.
Incidentul a avut loc zilele trecute la Brașov, fiind anunțat public de către Regia Autonomă Transport Public pe pagina sa de socializare.
Transportul public local atacat de hackeri
„Din cauza unui atac cibernetic, RATBV întâmpină dificultăți la emiterea titlurilor de călătorie. Incidentul nu a vizat direct RATBV, ci un furnizor de sisteme informatice al societății noastre, afectând însă și activitatea de programare și urmărire a vehiculelor de transport public de călători. Din cauza unui atac cibernetic produs asupra infrastructurii IT a unuia dintre furnizorii de sisteme informatice pentru RATBV, societatea noastră întâmpină unele dificultăți în desfășurarea activităților de eliberare și încărcare carduri de transport, precum și în programarea vehiculelor pentru îndeplinirea planului de transport”.
Probleme și în alte județe
Incidentul produs zilele trecute ar fi afectat și alte societăți de transport public din țară, spune RATBV. Însă, astfel de cazuri nu au mai fost raportate zilele trecute, potrivit documentării Club Feroviar.
RATBV spune că aceasta a impus luarea unor măsuri de eliminare a riscurilor specifice, fiind afectate parțial activitățile de ticketing și cele de programare și urmărire a vehiculelor aflate în circulație. Menționăm faptul că datele nici unui călător și ale nici unei firme colaboratoare nu au fost afectate de acest incident și îi asigurăm pe toți clienții ori partenerii RATBV că acțiunile întreprinse au dus la securizarea bazelor noastre de date.
RATBV a depus toate eforturile pentru remedierea situației, angajații firmei lucrând în regim permanent, astfel că până la acest moment s-au înregistrat progrese semnificative pentru reluarea activităților perturbate. Având în vedere complexitatea sistemelor informatice ale RATBV, repunerea acestora în funcțiune în condiții de maximă siguranță cibernetică este o activitate laborioasă, astfel încât este dificil de determinat cu precizie momentul finalizării procedurilor de remediere.
Explicațiile RATBV privind cauzele întârzierilor au fost puse sub semnul întrebării de unii brașoveni. „A fost control de la ITM şi a obligat conducerea RATBV să nu mai pună şoferii să facă ore suplimentare peste numărul maxim admis de lege. Asta e toată problema”, spune G.H., un arhitect brașovean, pe pagina de socializare a RATBV.