Transportul public integrat, solutia pentru dezvoltarea regiunii Bucuresti-Ilfov

5 martie 2019

“Pentru imbunatatirea transportului urban, a fost dezvoltata o strategie locala care incearca sa se coreleze cu strategia nationala. Strategia locala a fost dezvoltata in cadrul Planului de Mobilitate la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov”, a declarat Aura Raducu, director al Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (ADTPBI), cu ocazia participarii la conferinta “Provocarea infrastructurii feroviare din ECE”, organizata de catre Club Feroviar, alaturi de Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF), la Poiana Brasov, in perioada 5-6 martie.

“Transportul electric este esential pentru a imbunatati mobilitatea in regiunea Bucuresti-Ilfov. Avem o strategie pentru corelarea retelei de tramvaie cu reteaua nationala de cale ferata. In acest sens, am inceput colaborarea cu CFR SA si incercam sa colaboram si cu Ministerul Transporturilor”, a adaugat Aura Raducu.

Au fost concepute o serie de proiecte de investitii pentru imbunatatirea transportului public in perioada 2019-2023:

  • 400 autobuze Euro 6 –– finantare de la bugetul local
  • 100 tramvaie de 36 m – Fonduri UE – POR
  • 160 autobuze electrice – Fonduri UE – POR
  • Proiecte complementare – modernizare linii de tramvai – 15 km, modernizare depouri, statii
  • 100 troleibuze – finantare de la Fondul National de Mediu
  • 130 autobuze hybrid – finantare de la Fondul National de Mediu
  • 15 km preungire linii tramvai – pe bulevardul Timisoara, din Bucuresti
  • construirea de facilitati park@ride

Tot pentru perioada 2019-2023 se urmareste dezvoltarea de sisteme on-line pentru informarea pasagerilor, precum si sisteme de monitorizare a parcului de vehicule de transport urban.

Important de precizat este faptul ca regiunea Bucuresti-Ilfov are nevoie urgenta de un sistem integrat de e-ticketing.

ADTPBI a fost constituita in scopul infiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a Serviciului public de transport, a elaborat Programul Integrat de Transport Public de Calatori –Bucuresti – Ilfov care cuprinde un numar de 216 linii / trasee, cu un total de aproximativ 120 milioane de km/an.