spot_img
miercuri, februarie 8, 2023
spot_img

Transportul feroviar, unul dintre principalii vectori de răspândire a coronavirusului în Polonia

Transporturile feroviare alături de deschiderea școlilor sunt, la fel ca în alte țări, principalul factor de răspândire a coronavirului în Polonia, potrivit unei analize RFI.

Al doilea val al epidemiei de Covid-19 în Polonia este în plină răspândire. Polonia a intrat în regim de cod galben și se pregătește cel mai probabil pentru codul roșu pentru întreaga țară. De asemenea, nici spectrul carantinei totale nu mai pare o perspectivă îndepărtată sau de neînchipuit, potrivit unei analize RFI. Ce stă în spatele acestei creșteri negativ spectaculoase de cazuri în Polonia? Ei bine, școlile și începutul anului școlar, sunt, așa cum o confirmă și alte țări, principalul vehicul de răspândire pentru acest al doilea val al pandemiei. Însă un rol important în răspândirea virusului în Polonia l-a avut până în prezent și transportul de pasageri pe căi ferate la nivel național. Sistemul feroviar de pasageri nu a reușit să rezolve problema supraaglomerării în vagoane nici până în prezent.

Guvernul polonez a introdus codul galben de pandemie începând cu sâmbătă 10 octombrie pe teritoriul întregii Polonii. În același timp aproximativ 10% din poviate sau prefecturi, unități administrative la al doilea nivel, cad sub incidența codului roșu de pandemie pentru cel puțin 14 zile, în timp ce încă 30% s-ar califica ușor pentru codul roșu. Dacă guvernul ar fi aplicat aceleași rigori ca în primăvară, atunci în toată Polonia ar fi fost instituit codul roșu de pandemie.

Citește un articol despre (ne)respectarea prevederilor privind protejarea împotriva coronavirus pe trenurile românești.

Evoluția pandemiei în ultimele zile indică, așadar, spre cele mai pesimiste scenarii, chiar mai pesimiste decât preziceau unii epidemiologi. Din 5 scenarii ce stau pe masa guvernului Morawiecki, scenarii proiectate de centre epidemiologice diferite, niciunul nu a proiectat o creștere atât de mare în timp atât de scurt. În doar 5 zile, Polonia a urcat de la 1500 de cazuri zilnic la 5300, cifră înregistrată sâmbăta trecută. Acestea sunt doar cifre oficiale ce rezultă în bună parte din numărul de teste efectuare zilnic, iar Polonia rămâne la coada clasamentului în UE în privința numărului de teste. Din cele 30.400 de teste efectuate vinerea trecută, 16% au fost pozitive. Numărul presupus de cazuri reale ce rezultă din modele matematice, recunoscute inclusiv de oficiul Sanepidului, proiectează un număr foarte posibil de 20.000 de cazuri zilnic sau poate chiar mai mult. Marele noroc constă în faptul că majoritatea acestor cazuri sunt asimptomatice.

Ce este și mai grav, doar în aproximativ 40% din cazuri pot fi identificate sursele infectării. Așadar, focarele de infectare sunt foarte mici, iar răspândirea virusului este generalizată. În același timp, sistemul sanitar polonez este pus la mare încercare. Numărul total de locuri prevăzute pentru cazuri grave de Covid-19 în spitale poate rezista la un aflux maxim de 2000 de cazuri  zilnic, din care, se știe că doar un procent mic revine cazurilor grave. Ei bine, vedem în prezent că numărul aproape că s-a triplat brusc, fiind la peste 5000, iar unele spitale regionale și-au epuizat numărul limită de paturi sau au rămas fără personal din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19. (D.C.)

Ultimele Articole