spot_img
vineri, septembrie 30, 2022
spot_img

Transportul feroviar spre Constanța, important pentru economiile Ucrainei și Republicii Moldova

România are acum un rol extrem de important pentru fluxul de mărfuri spre și dinspre Ucraina și Republica Moldova, au conchis marți participanții la o videoconferință la care a fost prezent și comisarul UE pentru Transporturi, Adina Vălean.
„În cadrul videoconferinței de astăzi cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Mustafa Nayyem și omologul meu din Republica Moldova, Andrei Spînu, am luat în discuție soluțiile pe care România le oferă în aceste momente”, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Am subliniat implicarea României prin suplimentarea constantă a transportului feroviar de marfă și asigurarea transpunerii și transbordării vagoanelor, precum și circulația continuă și cu prioritate a acestora”, spune el.


Creșterea capacității de operare a Portului Constanța reprezintă un sprijin major pentru fluxurile de mărfuri care vin dinspre Ucraina, prin Republica Moldova.
Tranzitul facil al produselor agricole pe coridorul Siret-Constanţa reprezintă un alt ajutor pe care îl oferim în aceste momente atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova.
Navele cu pavilion ucrainean beneficiază de acces rapid în porturile românești și sunt scutite de la plata tarifelor serviciilor portuare.
Ministrul Transporturilor spune că România se pronunță pentru includerea în coridorul TEN-T Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Egee a secțiunilor rutiere și feroviare TEN-T, de pe teritoriul României, care asigură conexiunea cu Ucraina și Republica Moldova:
– Pe axa nord-sud: Siret – Suceava – Pașcani – Bacău – Buzău – Ploiești – București care trebuie conectată cu portul Constanța;
– Pe axa est-vest: Pașcani – Iași – Ungheni.

Ultimele Articole