În ultimul an, transportul feroviar s-a scumpit cu un procent mai mare decât în cazul combustibililor, al transportului auto public interurban și decât rata inflației.
Potrivit unui comunicat dat publicității luni de Institutul Național de Statistică, indicele preţurilor de consum (IPC) în luna iulie 2024, comparativ cu luna iunie 2024, a fost 100,60%.
Pe de altă parte, rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost de 3,2%, iar rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost de 5,4%.
Pe categorii de produse, mărfurile nealimentare s-au scumpit în iulie 2024 cu 6,92% față de aceeași lună a anului trecut. Din această categorie fac parte și combustibilii (benzină și motorină), a căror creștere de preț în perioada menționată a fost, în medie, de 7,78%.
Dacă însă ne uităm la categoria serviciilor, constatăm că la capitolul ”Transport interurban CFR” (de fapt, transportul feroviar de persoane cu oricare dintre cei șase operatori – unul de stat SNTFC CFR Călători și cinci privați) constatăm o creștere de tarif de 8,43% față de iulie 2023. Transportul public rutier interurban s-a scumpit în aceeași perioadă cu doar 5,96%. O creștere mai mare de tarife decât la transportul feroviar se constată, în perioada analizată, doar la transportul aerian – de 15,65%.
Ultima oară, transportul feroviar s-a scumpit în decembrie 2023
Ultima majorare de tarife în transportul feroviar de călători a avut loc în decembrie 2023, atunci când biletele de tren s-au scumpit în medie cu 8,8%, după cum am scris la vremea respectivă.
”Tarifele au fost actualizate, în conformitate cu prevederile legale, cu indicele de inflație înregistat în luna octombrie a anului. Valorile rezultate sunt rotunjite la cea mai apropiată valoare de 50 de bani și un leu”, declara atunci pentru Club Feroviar președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu.
Precedenta majorare a tarifelor în transportul feroviar de călători a avut loc pe 1 iulie 2022, când scumpirea a fost de 20%, iar pentru secția Oravița-Anina s-a instituit un tarif special. Anterior, ultima majorare de tarife în transportul feroviar de călători avusese loc în 2013.