spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

Transportul feroviar România-Serbia, discutat la Belgrad de ministerele de resort

Modul cum se va dezvolta în continuare transportul feroviar România-Serbia va fi discutat la Belgrad de reprezentanții ministerelor de resort din cele două țări.

În perioada următoare, o delegație de la București se va deplasa în capitala Serbiei pentru a stabili cele mai bune modalități de dezvoltare a transportului interstatal pe calea ferată și pe apă, informează site-ul DeBanat.ro.

Realizarea transportului pe Bega ar putea fi realizată de la Timișoara până în Serbia cât de curând, aceasta ca urmare a discuțiilor dintre conducerile ministerelor Transporturilor din cele două țări. Tomislav Momirovic, ministrul Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii din Serbia a vorbit și de acest domeniu al comunicațiilor pe apă, la Timișoara, la semnarea protocolului pentru construcția autostrăzii spre Belgrad.

„Aș dori să mai prezint două aspecte care nu sunt direct legate de acest drum (autostrada Timișoara-Belgrad, n.red.), ci de comunicațiile feroviare și cele pe apă. Sunt convins că avem numeroase alte lucruri pe care putem să le oferim în domeniul comunicațiilor”, a spus Momirovic.

Confirmarea a venit de la omologul său român, Sorin Grindeanu, care a spus că o delegație de la minister se va deplasa la Belgrad în scurt timp. „Săptămâna viitoare, în maximum două săptămâni, am stabilit mai devreme deja, o echipă de la Ministerul Transporturilor din România va merge la Belgrad pentru a pune în mișcare și celelalte două componente”, a spus Grindeanu.Transportul feroviar România-Serbia, cvasi-inexistent

Legăturile feroviare dintre România și Serbia sunt practic neutilizate de ani buni. Între cele două țări există două puncte de trecere a frontierei pe feroviar, la Jimbolia, spre Kikinda, și la Stamora Moravița, spre Vrsac.

Pe aici trec însă doar trenuri de marfă și doar sporadic. Traficul de pasageri este suspendat de ani buni. Din cauza unor datorii ale căilor ferate sârbe către CFR Călători, vagonul românesc cu destinația Belgrad a fost eliminat din compunerea trenului de noapte București Nord-Timișoara Nord.

Ultimele Articole