spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

VIDEO Scădere drastică pentru transportul feroviar din Moldova. Trenuri vechi, care iau foc

O scădere drastică pentru transportul feroviar din Moldova, de 15,7%, s-a înregistrat în primele șase luni ale anului, în comparație cu perioada similară din 2018, potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău.

transportul feroviar din Moldova

Ca la noi, și în Republica Moldova numărul incendiilor în trenuri a crescut în ultimul timp. De la începutul anului au fost înregistrate cel puțin trei astfel de accidente, relatează TV8. Ultimul a avut loc acum o săptămână, când o locomotivă de pe traseul Bălți-Ungheni a luat foc în raionul Fălești. Toți cei 33 de pasageri au fost evacuați.

Toate trenurile utilizate acum pentru transportarea pasagerilor au cel puțin câte 30 de ani, iar ultimele reparații capitale au fost făcute prin 2006. Responsabilii doar strâng din umeri – bani pentru procurarea trenurilor noi nu sunt.

Transportul feroviar din Moldova, cu trenuri din anii 80

Trenurile de pe ruta Chișinău-Ungheni pot provoca nostalgie celor care au trăit în perioada sovietică. Din anii 1980, când au fost procurate, condițiile au rămas practic identice. ”Schema electrică, toate firele electrice, ele au tendința de a se defecta și fac scurtcircuit. Termenul lor de exploatare e de 20 de ani. Este depășit dacă au 32, 33 de ani”, spune Alexei Chitoroagă, vicedirector adjunct serviciul ingineri la Calea ferată din Moldova.

Sistemul de ventilare este deja mult prea vechi pentru a face față. Administrația se plânge că scade și numărul pasagerilor pe această rută. Dacă în 2008 erau transportați lunar peste 465.000 de pasageri, atunci anul trecut cifra a fost de trei ori mai mică – doar 139.000 de oameni. A scăzut și numărul trenurilor, de la 16, la cinci în prezent.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole