spot_img
joi, octombrie 6, 2022
spot_img

Transportul feroviar de pasageri din România, printre cele mai mici scăderi din UE

Transportul feroviar de pasageri din România a înregistrat una dintre cele mai mici scăderi din Uniunea Europeană în trimestrul III din 2020.

Transportul feroviar de pasageri din România contracte de activitate feroviară locală trenurile pentru naveta elevilor diesel sub catenară Trenurile de navetiști București-Fundulea piese de schimb la automotoarele Desiro trenurile pentru naveta elevilor alegeri locale 2020 pierderile CFR Călători pe 2019 fonduri europene pentru trenuri metropolitane starea de urgență în transporturi trenuri anulate Ordonanța Militară 2 CFR Călători reduce săptămâna de lucru trenuri anulate de CFR Călători starea de urgență controlor de tren Contractele de servicii publice naveta cu trenul

La nivelul UE, transportul feroviar de pasageri s-a redresat uşor în perioada menționată, deşi numărul călătorilor, comparativ cu perioada similară din 2019, încă a fost în scădere în majoritatea statelor membre ale blocului comunitar, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și preluate de Agerpres.

Pentru a preveni extinderea pandemiei de coronavirus, ţările din Europa au adoptat diverse măsuri restrictive, care au afectat semnificativ toate călătoriile, inclusiv transportul pe calea ferată. Deşi numărul pasagerilor în primul trimestru din 2020 a arătat primul impact al acestor restricţii, efectul a fost chiar mai dur în trimestrul doi din 2020, când numărul de pasageri s-a înjumătăţit în majoritatea statelor membre ale blocului comunitar pentru care sunt disponibile datele.Transportul feroviar de pasageri din România: 13,6 milioane de oameni au mers cu trenul în trimestrul III

În trimestrul III din 2020, în România, 13,597 milioane de pasageri au călătorit cu trenul, cu 3,767 milioane mai puţini faţă de 17,364 milioane de pasageri, cât au fost înregistrați în perioada similară din 2019, ceea ce înseamnă un declin de 22%, similar cu cel din Letonia.

Statele membre UE unde declinul procentual al pasagerilor transportaţi cu trenul a fost mai mic decât în România sunt: Lituania, Estonia şi Cehia (toate cu 21%), Ungaria (19%), Bulgaria (18%) şi Olanda (0,2%).

În trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever declin al numărului pasagerilor transportaţi cu trenul în UE s-a înregistrat în Irlanda (73%, sau minus 9,3 milioane de pasageri), Italia (48%, sau minus 96,7 milioane de pasageri), Spania (44%, sau minus 61,8 milioane de pasageri) şi Suedia (42%, sau minus 26,5 milioane de pasageri). Excepţia o reprezintă Olanda, unde transportul feroviar de pasageri a rămas relativ stabil în primele trei trimestre din 2020.

Dacă se ia în considerare lungimea deplasărilor pasagerilor pe calea ferată, scăderea, comparativ cu perioada similară din 2019, a fost în general uşor mai ridicată decât cea măsurată în funcţie de numărul de pasageri. În trimestrul trei din 2020, cea mai semnificativă scădere a traficului, exprimată în călători-kilometru, a fost în Irlanda (73%), Spania (59%), Portugalia (51%), Italia (50%) şi Suedia (48%).

În cifre absolute, Germania este pe primul loc în UE când vine vorba de numărul pasagerilor transportaţi cu trenul, cu 400 de milioane pasageri în trimestrul trei din 2020, chiar dacă a suferit o scădere de 34% faţă de 731,455 milioane călători în perioada similară din 2019. (A.B.)

Ultimele Articole