duminică, mai 28, 2023
spot_img

Modelul Firea-Prigoană, adoptat de liberali. Bodea vrea transport public gratuit la Iași

Liberalii propun transport public gratuit la Iaşi, motivând că în acest fel s-ar reduce poluarea. Primarul general Gabriela Firea a promis în mai multe rânduri că va introduce gratuitatea transportului public bucureștean.

transport public gratuit tramvaiele din Iași proiect de mobilitate urbană

Liderul filialei municipale PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a declarat că transportul public în Iaşi ar trebui să fie gratuit pentru toţi locuitorii oraşului.

„În acest moment în Iaşi avem un transport public care costă anual 32 milioane de euro. Din această sumă, Primăria subvenţionează transportul public cu 20 milioane de euro. Cu toate astea, transportul public nu a devenit alternativă la maşina personală. În continuare ieşenii preferă să folosească maşinile proprii pentru că transportul public nu este deloc atractiv. Vin cu o soluţie care prinde deja contur în întreaga Uniune Europeană”, a spus deputatul Marius Bodea.

Potrivit lui Bodea, în paralel cu gratuitatea pe transportul în comun, municipalitatea trebuie să investească masiv în aducerea de mijloace de transport noi la Iaşi, respectiv autobuze electrice şI troleibuze.

PNL vrea transport public gratuit la Iaşi, ca la Tallinn

„Un exemplu este cel al Tallinn-ului, capitala Estoniei, care a adoptat această măsură cu gratuitatea încă din 2013. Oraşul nu doar că nu mai este unul dintre cele mai poluate din Europa, dar şi economiseşte bani, pentru că transportul are alocat acolo doar 12 milioane de euro. Astfel, au realizat ce îşi doreau, adică trafic fluid, pentru că locuitorii folosesc mijloacele de transport. Acest proiect de transport public gratuit aduce peste ani profit suplimentar la bugetul local de 20 milioane de euro de la cei care şi-au stabilit rezidenţa fiscală acolo, pentru că au considerat oraşul atractiv”, a mai spus deputatul Marius Bodea.

El a adăugat că măsura gratuităţii transportului public poate părea îndrăzneaţă, dar „este absolut necesară într-un oraş toxic şi supraaglomerat”. „Oraşe europene de dimensiunea Iaşiului au implementat o astfel de măsură, iar rezultatele sunt extraordinare. O putem face şi noi, dacă avem strategie, dar şi ambiţie plus curaj”, a adăugat şeful liberalilor ieşeni, Marius Bodea.

Gabriela Firea voia transport public gratuit în București

Primarul general Gabriela Firea a pus pe tapet, în mai multe rânduri, ideea gratuității transportului public în București.transport public gratuit licitația pentru tramvaie tramvaie turcești la București

“Dacă se va pune problema gratuității totale a transportului public în comun, o măsură pe care am anunțat-o la începutului mandatului, răspunsul este da. De anul viitor voi veni cu acest proiect. (…) Vă explic și de ce de anul viitor, pentru că intenția este de a dimensiona corect parcul auto al STB, fosta regie de transport. Avem această achiziție de autobuze Euro 6: 100 vin anul acesta, 300 vin până la anul, în vară, în luna iulie. De asemenea, achiziționam 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze și 400 de autobuze pe gaz natural comprimat. De aceea, cred că este o strategie corectă: în momentul în care avem un parc auto bine dimensionat, să putem să acordăm și această facilitate a gratuității, scopul fiind acela de a dimensiona pe cât mai mult posibil prezența în trafic a autoturismelor personale si cetățenii să aleagă transportul public în comun“, spunea Firea în decembrie 2018.

Silviu Prigoană, primul politician care a vrut transport public gratuit

transport public gratuitDar Gabriela Firea nu a fost prima care a promis gratuitatea transportului public în București. A făcut-o înaintea sa, în campania electorală din 2012, candidatul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană.

„RATB primește la ora actuală subvenții de la buget în proporție de 66%, un procent imens. Și oricum, în afară de asta, nici nu vă puteți închipui câți bucureșteni nu-și cumpără bilet! Frauda este imensă la capitolul ăsta la RATB”, spunea Prigoană la vremea respectivă.

Modele europene în domeniu: de la Tallinn la Luxemburg

Transportul gratuit a fost implementat de mai multe orașe europene de-a lungul timpului, scopul fiind acela de a reduce poluarea și a decongestiona traficul.

Printre orașele europene care au pus în practică recent ideea transportului gratuit se numără capitala Estoniei, Tallinn, Aubagne din Franța, Sheffield din Marea Britanie sau orașul spaniol Torrevieja. Între timp, și în Luxemburg a fost introdusă gratuitatea la transport, inclusiv pentru cel feroviar.

Ultimele Articole