spot_img
duminică, noiembrie 27, 2022
spot_img

De azi e transport gratuit în Luxemburg, cu trenul, tramvaiul și autobuzul. La noi au vrut Firea și Prigoană

Începând de sâmbătă, 29 februarie 2020, s-a introdus transport gratuit în Luxemburg pentru călătoriile cu trenul, tramvaiul și autobuzul, atât pentru locuitorii Marelui Ducat, cât și pentru turiști.

transport gratuit în Luxemburg investiții feroviare

Măsura autorităţilor din Marele Ducat a fost luată în încercarea de a rezolva problema ambuteiajelor şi a poluării, dar şi pentru a-i sprijini pe cei cu venituri scăzute. Toate călătoriile standard cu transportul public sunt acum gratuite.

Înainte de introducerea gratuității, un abonament anual costa 440 de euro. Dacă la clasa a doua este gratis, cetățenii vor trebui să plătească în continuare 660 de euro pe an pentru a călători la clasa întâi. „Principalul motiv este să avem o calitate mai bună a mobilităţii, apoi este vorba şi despre problemele de mediu”, a spus ministrul Transporturilor din Luxemburg, Francois Bausch.

600.000 de locuitori beneficiază de transport gratuit în Luxemburg

Luxemburg are peste 600.000 de locuitori, iar aproximativ 214.000 persoane călătoresc zilnic aici în interes de muncă din Germania, Belgia şi Franţa, ceea ce creează ambuteiaje în trafic, deoarece majoritatea se deplasează cu maşinile personale. Mai mult de jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră din Luxemburg vin din sectorul transporturilor.

În ciuda acestor investiţii recente, Guvernul se aşteaptă ca procentul navetiștilor cu mașina să scadă la doar 65% în 2025, faţă de 73%, în 2017.

Luxemburg este acum prima ţară în care transportul public este gratuit. Câteva oraşe europene au făcut astfel de experimente în trecut, între ele aflându-se Tallinn, capitala Estoniei. La noi, primul care a avansat ideea transportului gratuit în București a fost, în 2012, candidatul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană. Apoi, ideea a fost reluată de actualul primar general, Gabriela Firea.

Ultimele Articole