Transferul Metrorex in surbordinea Primariei Bucuresti, o posibilitate pentru noua guvernare

Noul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, a declarat intr-un interviu acordat RFI ca nu se opune,in principiu, unei posibile variante de transfer a Metrorex la Primaria Capitalei. Forma pe care ar putea sa o ia transferul ramane sa fie discutata, urmand sa fie aleasa optiunea care ar oferi cele mai bune performante.

“Se vorbeste in general despre transferarea metroului la municipalitate, insa nu m-am lamurit clar daca asta ar insemna si componenta de exploatare si componenta de intretinere si dezvoltare a infrastructurii, pentru ca si acesta este un aspect. A transfera compania cu totul este una, a transfera doar componenta de exploatare a ramelor de metrou si componenta comerciala este altceva. Trebuie sa definesc si sa am discutie cu doamna Firea pe acest subiect, insa declar ca nu exclud nici una din posibilitati, nu am nici o idee preconceputa, imi doresc ca metroul sa functioneze sub autoritatea cea mai eficienta cu putinta,” a declarat Lucian Sova.

Ministrul a precizat însă că “exista conditionalitati, pentru ca specialistii de la metrou mi-au vorbit si de o serie de chestiuni care tin de ordin tehnic si de niste chestiuni care tin de modul in care vor functiona finantarile pe care metroul le-a contractat deja”.

Potrivit ministrului, finalizarea metroului din Dr. Taberei nu va mai dura mult, urmand sa incurajeze respectarea termenului declarat recent – a doua parte a acestui an. “Am luat la cunostinta de o serie de conditionalitati pe perioada cat m-am pregatit pentru preluarea mandatului. Exista o problema legata de achizitionarea sistemului de siguranta. Inca inainte de a fi ministru, cei cu care am vorbit de la companie mi-au prezentat lucrurile de o anumita maniera. Nu pot sa spun ca m-au convins 100%. Trebuie sa evaluez”, a spus ministrul.