Trans-Caspica ar putea lansa un tren de containere permanent catre Europa

Incepand cu 2018, Ruta Trans-Caspica ar putea lansa, catre Europa, in mod regulat, un tren de containere. Ruta Internationala de Transport Trans-Caspica (TITR) incepe din sud-estul Asiei si China, traverseaza teritoriul statului Kazahstan, apoi Marea Caspica si intra din nou pe uscat via retelele feroviare ale statelor Azerbaidjan, Georgia si merge mai departe catre Europa.

Asociatia Internationala TITR, reunita zilele acestea, a discutat despre stabilirea tarifelor de transport pentru 2018 in ideea de a creste competitivitatea rutei, precum si despre posibilitatea lansarii unui serviciu regulat de containere, de asemenea, incepand cu 2018.

Veysi Kurt, Presedintele Consiliului de Administratie al Cailor Ferate din Turcia (TCDD), a precizat ca exista o cooperare reciproca cu Ruta Internationala de Transport Trans-Caspica si membrii sai. Kurt a punctat apoi faptul ca a fost stabilit un acord-cadru in vederea operarii serviciilor KTZ Express pe teritoriul turc.

Ruta Trans-Caspica, denumita si Coridorul de Mijloc, ar putea deveni o parte semnificativa a Noului Drum al Matasii, un amplu proiect economic menit sa lege China de Europa.

Recent, la o reuniune din luna noiembrie, s-a stabilit reducerea, in 2018, a tarifelor de transport pentru Ruta Trans-Caspica precum si pentru Coridorul Baku-Tbilisi-Kars. Strategia Rutei Trans-Caspice pentru 2018 prevede transportul a peste 3,5 milioane tone de marfa si aproximativ 15.000 de containere tranzitate din Turcia catre Kazahstan, Asia Centrala si China.