spot_img
sâmbătă, martie 25, 2023
spot_img

Tramvaiul Revoluției a fost pus în circulație la Timișoara, în cadrul proiectului Memoriile Cetăţii

Tramvaiul Revoluţiei, pictat de artiştii Alina Bohoru şi Mircea Popescu, în cadrul proiectului Memoriile Cetăţii, a fost pus în circulaţie la Timişoara.

Tramvaiul, pus la dispoziţie de Societatea de Transport Public Timişoara, a fost pictat timp de o săptămână de artiştii de la Memoriile Cetăţii, după care a fost trimis pe traseu, iar acum amintiri ale evenimentelor petrecute acum 30 de ani pot fi văzute de călătorii oraşului, se arată într-un comunicat de presă dat publicității luni de Asociaţia Timişoara 2021.

„Ideea în jurul căreia s-a conturat iniţial conceptul a fost de a captura o fracţiune din sentimentul colectiv şi din anticiparea schimbării din zilele Revoluţiei. Fără a accentua în mod expres contextul istoric, întâmplări reale sau simboluri concrete, am încercat să concentrez energia din timpul acelor evenimente într-o imagine dinamică, cu culori puternice, joviale”, a explicat artista Alina Bohoru.

Precizările celor care au pictat Tramvaiul Revoluției

„Am răspuns temei propuse cu o compoziţie construită din elemente care au devenit iconice după evenimentele din ‘89. Este o comemorare în care sentimentele sunt împărţite între o stare de sărbătoare şi un moment de reculegere pentru victimele Revoluţiei. Mâna care pentru vestici arată <pace>, pentru români înseamnă <victorie>, <libertate>. De asemenea, steagul naţional este întipărit în memoria colectivă cu o stemă lipsă, acea gaură neagră care a rămas şi va rămâne un simbol al libertăţii şi poate totodată un semn de doliu”, a explicat, la rândul său, Mircea Popescu.

În afară de Tramvaiul Revoluţiei, tot în cadrul proiectului Memoriile Cetăţii, în 23 de staţii de tramvai sunt amplasate benzi desenate create de Sorina Vazelina, pentru a oferi o amintire a evenimentelor din decembrie 1989. Pasagerii care aşteaptă câteva minute în staţie pot citi poveşti adevărate din timpul revoluţiei de acum 30 de ani, adunate de autor şi puse în benzi desenate.

„Istoria există printre oameni, în spaţiile accesibile, tranzitate şi care oferă un context pentru a descoperi fragmente din trecut, nu doar în cărţi şi muzee. Sperăm să vă inspire modul în care artiştii au comemorat 30 de ani de la Revoluţie şi să regăsiţi în lucrările lor pacea şi libertatea care ar trebui să definească orice călătorie, indiferent de destinaţie”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Ultimele Articole