Tramvaiul din Liège primeste finantare

Banca Europeană de Investiții (BEI) a decis să acorde Societății Regionale Valone de Transport (Société Régionale Wallonne des Transports), din Belgia, un împrumut în valoare de 210 milioane de euro. Împrumutul îi va permite municipalității să demareze prima etapă de construire a liniei de tramvai din Liège.

În februarie 2014, Consiliul de Administrație al Société Régionale Wallonne du Transport a desemnat trei grupuri industriale în competiția pentru construirea proiectului în regim parteneriat public-privat:  Škoda, CAF și consorțiul Mobiliège, format din Alstom și BAM.

Ulterior, producătorul spaniol de material rulant CAF s-a retras din competiție iar la scurt timp Škoda a decis de asemenea să renunțe la competiția pentru tramvaiul din Liège.

Proiectul se va derula în regim DBFM (Design, Build, Finance, Maintain – proiectare, construcție, finanțare, mentenanță), potrivit deciziei guvernului valon. O decizie finală asupra selectării constructorului nu a fost încă anunțată.

”Specificațiile și documentele de achiziție pentru desemnarea consorțiului care va fi responsabil pentru punerea în aplicare a proiectului va fi prezentat guvernului valon de către Société Régionale Wallonne du Transport (SRWT) pentru aprobare. Contractul ar trebui acordat în prima jumătate a anului 2018”, a declarat Ministrul valon pentru Mobilitate, Carlo Di Antonio.

Proiectul prevede construirea unei linii de tramvai în lungime de 17,8 kilometri între cartierele Seraing și Herstal iar de aici se va construi o extensie de 1,2 kilometri către Bressoux.

În prima etapă se va construi doar secțiunea centrală, între Sclessin și Coronmeuse, aceasta având o lungime de 12 kilometri și 21 de stații. Costul estimat pentru prima etapă se ridică la 380 milioane euro și ar putea fi pusă în funcțiune în 2022.

Alte stiri