sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Tramvaiele Pesa au fost livrate înainte de termen către trei orașe europene

Tramvaiele Pesa au fost livrate către trei orașe pentru a oferi servicii moderne de transport în Iași, Chorzów și Toruń, finalul anului 2021 fiind unul extrem de aglomerat pentru angajații producătorului polonez de material rulant.

Contractul cu autoritățile orașului Iași a fost finalizat înainte de termen, patru din cele cinci tramvaie au fost livrate către orașul Chorzów (în regiunea Silezia, Polonia) și primul tramvai nou Swing a intrat în operare pe rețeaua din Toruń.

Contractul cu Iași a fost finalizat

Pesa și autoritățile din Iași au semnat contractul in iulie 2020, în cadrul căruia producătorul urma să livreze ultimele 16 vehicule până în februarie 2022. Pesa a început să livreze noile vehicule conform termenului stipulat în contract, însă pe parcurs a accelerat producția și a trimis tramvaiele Swing înainte de termen.

„Toate tramvaiele Swing pentru România au fost testate cu succes, incluzând testele cu pasageri și au fost trimise către client. Acest lucru înseamnă că noi am finalizat livrările cu doua luni mai repede față de termenul menționat în contract,” a declarat Marcin Grzyb, director de vânzări în cadrul departamentului de tramvaie, Pesa.

„Tramvaiele Pesa pentru orașul Iași au fost proiectate având la bază cele mai bune soluții ale vehiculelor 122 NaL-10 și au fost modificate și adaptate în conformitate cu necesitățile clientului din Romania. Ca rezultat, este bine evaluat atât de către vatmani, cât și de către pasageri,” a declarat Agnieszka Chomik, manager Pesa pentru contractul cu Iași.

Tramvaiul Swing pentru Iași este unul clasic, iar funcționalitatea să este dovedită de mulți ani de operare în alte orașe. În cazul municipiului Iași, acesta este compus din cinci secțiuni, are o lungime de 30 de metri, cu podea 100% joasă, are 60 de locuri și o capacitate de a transporta peste 240 de pasageri. Vehiculul este prietenos cu mediul deoarece are un consum energetic redus, așa cum arată testul SORT2. Tramvaiele au fost echipate cu sisteme de control moderne, sistem de diagnosticare on-line, sistem de monitorizare video și alte soluții care asigură o operare fiabilă.

„De la primele teste, tramvaiele Pesa livrate orașului Iași au câștigat recunoaștere în rândul vatmanilor datorită soluțiilor inovatoare, calității și fiabilității. Sunt convins că cetățenii orașului vor aprecia confortul oferit de tramvaiele Swing. Acestea oferă un nou nivel de calitate sistemului de transport public al orașului”, a precizat directorul Companiei de Transport Public din Iași (CTP), Cristian Stoica, după introducerea în circulație a primelor tramvaie Swing.

Chorzów – primele tramvaie livrate înainte de termen

Pesa și Silesian Trams (Tramwaje Śląskie, TŚ) au semnat contractul de furnizare a noilor tramvaie în iunie 2018 și după finalizarea livrării primului parc de vehicule comandat (35 de tramvaie), TŚ a exercitat o opțiune pentru încă cinci vehicule care urmau să fie livrate în septembrie 2022. Însă, primele patru tramvaie au fost deja livrate pentru a intra în operare pe rețeaua din Silezia.

„Primele patru vehicule Twist au ajuns în orașul Chorzów (regiunea Silezia). Dintre acestea, trei sunt în operare și este în proces de finalizare a testelor și acceptanță cel de-al patrulea vehicul. Intenționam să livram ultimul tramvai în ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că acest contract este încheiat cu mai mult de jumătate de an înaintea termenului stabilit inițial,” a menționat Dawid J jazdewski, manager responsabil de contract, în cadrul Pesa.

Noile tramvaie Twist pentru Silezia sunt cu podea joasă, echipate cu aer condiționat, facilități pentru persoanele cu dizabilități, sisteme de informare a pasagerilor, Wi-Fi și USB. Acestea sunt dotate cu boghiuri pivotante caracterizate de o mai bună cooperare cu șina (calea de rulare), în special în curbe.

În total, Pesa a livrat 69 de tramvaie operatorului Silesian Trams, din care 30 de tramvaie Twist de prima generație și 39 de vehicule dotate cu sisteme și soluții moderne. După livrarea din aceasta luna, pasagerii din regiunea Silezia vor beneficia de 70 de tramvaie moderne produse în Bydgoszcz.

Toruń – Copernicus cu pasageri

Nicolaus Copernicus, cel mai nou tramvai Swing produs de Pesa pentru orasul Toruń, a fost pus în operare. În acest an, producătorul polonez va livra cinci tramvaie moderne, însă două dintre acestea deja au ajuns în oraș în luna decembrie, cu trei luni înainte de termen. Tramvaiele cu numerele 318 si 319 au trecut cu succes de toate testele. 318 a fost denumit după Nicolaus Copernicus și deja asigură servicii de transport, iar tramvaiul 319 este numit după generalul Elżbieta Zawacka.

„Numele Copernicus este o alegere evidenta. Omul de știință și astronom remarcabil, care a fost născut Toruń, este cel mai faimos cetățean al orașului nostru. De asemenea, nu exista nicio îndoială că Generalul Elżbieta Zawacka ar trebui să aibă propriul tramvai. O femeie excepțională, un soldat extrem de curajos și un emisar al Armatei Interne Poloneze la Londra, aceasta a fost prima femeie din grupul 316 Cichociemni (divizie de parașutiști de elita pentru operațiuni speciale aparținând Armatei Poloneze în exil, înființată în Marea Britanie în timpul celui de al Doilea Război Mondial). Vehiculul aflat sub patronajul ei va intra în operare în data de 10 ianuarie 2022, la cea de-a 13-a aniversare de la moartea să”, a explicat președintele orașului Toruń, Michał Zaleski.

Pe data de 13 decembrie, primul tramvai a fost trimis către depoul din Toruń, următorul a fost livrat câteva zile mai târziu, iar livrarea ultimelor trei vehicule este estimată pentru perioada ianuarie-februarie 2022. Noile vehicule Swing au o lungime de 30 de metri și sunt adaptate pasagerilor cu dizabilități. Formate din cinci secțiuni cu podea joasă, acestea sunt echipate cu sisteme de aer condiționat, de monitorizare video, computer la bord și Wi-Fi. Tramvaiele sunt dotate cu USB, automate pentru vânzarea biletelor, sistem audio și vizual care anunță următoarele opriri în stații, sistem de numărare a pasagerilor și sisteme și monitoare pentru publicitate și alte informații. Tramvaiele au fost proiectate pentru a oferi 49 de locuri, din care patru locuri sunt pliabile, numărul acestora fiind mult mai mare față de vehiculele precedente.

 

Ultimele Articole