joi, septembrie 21, 2023
spot_imgspot_img

Tramvaiele istorice ale Timișoarei, expuse în piețele orașului

Mai multe tramvaie istorice și de patrimoniu ale Timișoarei sunt expuse, în aceste zile, în piețele Unirii, Libertății și Traian. Societatea de Transport Public Timișoara – STPT aniversează, astfel, 154 de ani de transport public în orașul de pe Bega, iar tramvaiele istorice sunt dovada vechimii acestui mijloc de transport în oraș. 

Astfel, de miercuri, în Piața Unirii sunt expuse două tramvaie: vagonul platformă de tip GP, cel mai vechi tramvai din patrimoniul STPT, fabricat în 1902, și tramvaiele „gemene”, din 1927. Din acest weekend, pe linia refugiu din Piața Libertății vor fi expuse alternativ vagonul tramvai tras de cai, o piesă unicat în România, și un tramvai electric de tip EP V54, parte a unui lot de tramvaie construite de către Uzinele „Electroputere” Craiova între 1955-1959, potrivit expressdebanat.ro.

Din 8 iulie, Piața Libertății va găzdui un tramvai electric austriac fabricat în 1960, unic pe teritoriul României, și un tramvai „Timiș 1”, construit în 1962 la Întreprinderea de Tramvaie Timișoara (I.T.T.). În cazul Pieței Traian, STPT propune o premieră în Timișoara: un tramvai Wegmann modificat în atelierele STPT și transformat în tramvai interactiv, de tip cafenea (unde se vor comercializa băuturi non-alcoolice), care va aduce un plus de valoare zonei.

Tramvaiele istorice, invitație la călătoria în timp

Organizatorii speră ca prin expunerea tramvaielor istorice, timișorenii și turiștii să „călătorească” în timp, redescoperind astfel începuturile și evoluția transportului public din oraș.

„Expoziția, pe care intenționăm sa o desfășurăm până la finalul lunii septembrie, prezintă o colecție de tramvaie istorice restaurate și conservate cu grijă de către colegii din cadrul secției Transport Tramvaie. Vizitatorii vor avea șansa să admire modele rare, unele dintre ele datând chiar din perioada de început a transportului public din Timișoara.”, au transmis reprezentanții STPT.

Expoziția va fi însoțită de activități conexe. Spre exemplu, pe tramvaiul platformă din Piața Unirii vor fi organizate mici concerte, în fiecare sâmbătă seara. Acest tramvai va fi, de altfel, o constantă anuală în Piața Unirii, ca scenă pentru evenimente culturale locale.

„Tot pentru a marca 154 de ani de când primul tramvai tras de cai a circulat pe linia amenajată din Timișoara, intenționăm organizarea unei curse cu acest model de tramvai pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale. (…) Ne dorim ca, prin acest eveniment, să celebrăm istoria și moștenirea orașului și să familiarizăm comunitatea cu evoluția transportului public local. Expoziția tramvaielor de patrimoniu se conturează a fi o atracție turistică deosebită și o experiență memorabilă pentru toți participanții.”, au mai spus cei de la STPT.

Partenerii proiectului sunt Muzeul Național al Banatului, Direcția pentru Cultură Timiș și Primăria Timișoara.

 

Ultimele Articole