sâmbătă, decembrie 2, 2023
spot_img

BREAKING Club Feroviar a avut dreptate. După autobuzele Otokar, Primăria aduce și tramvaie turcești la București

Ceea ce Club Feroviar a anunțat încă de acum o lună s-a adeverit: vom avea tramvaie turcești la București. În timp ce toată lumea urmărea cu sufletul la gură votul pentru învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban, subordonații primarului general Gabriela Firea desemnau câștigătorul licitației pentru tramvaie – turcii de la Durmazlar.

Adrian Bărbulescu

tramvaie turcești la București

În mandatul Gabrielei Firea, Primăria Capitalei pare să aibă o slăbiciune pentru mijloacele de transport în comun turcești. După ce a cumpărat 400 de autobuze de la Otokar, acum va cumpăra tramvaie tot din Turcia.

”Oferta declarată câștigătoare în urma aplicării criteriului de atribuire, cel mai bun raport calitate-preț și a algoritmului de calcul asociat așa cum a fost publicat în anunțul de participare, este oferta prezentată de DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S. care s-a clasat pe primul loc și a obținut un punctaj de 99,61 puncte”, se arată în documentul ”Comunicare privind rezultatul procedurii de atribuire <Achiziționarea a 100 de tramvaie>”, intrat în posesia noastră.

Documentul este semnat de directorul general al Direcției Generale Achiziții Publice din Primăria Capitalei, Eugen Davidoiu, fost director general al Tarom, și de directorul executiv al Direcției Proceduri, Dorina Elena Popa. Turcii de la Durmazlar au concurat la această licitație cu asocierea dintre Astra Vagoane Călători Arad și CRRC (China).

În ceea ce privește specificațiile tehnice, oferta Astra-CRRC propunea un tramvai cu lungimea de 36 de metri, iar al turcilor de la Durmazlar va măsura doar 32 de metri.

Club Feroviar a anunțat încă de pe 9 octombrie că turcii de la Durmazlar vor câștiga licitația organizată de Primăria Capitalei, iar primarul general Gabriela Firea a răspuns cu acuzații și pe un ton nu tocmai potrivit pentru un politician ales de bucureșteni. Acum se dovedește clar faptul că noi am avut dreptate, nu Gabriela Firea, iar atacul său a fost unul gratuit. Potrivit informațiilor Club Feroviar, decizia de atribuire a contractului către turci fusese luată chiar pe 9 octombrie.

Tramvaie turcești la București. Astra Vagoane Călători va face contestație

La capitolul ”calitate”, asocierea Astra Vagoane Călători – CRRC a primit din partea comisiei de licitație 35,90 puncte, iar Durmazlar – 39,61 puncte. La ”prețul ofertei”, punctajul a fost de 59,85 pentru Astra și de 60 pentru Durmazlar. În aceste condiții, turcii au avut un punctaj final de 99,61, iar românii de 95,75.

Ceea ce ridică însă serioase semne de întrebare asupra corectitudinii procedurii de achiziție este faptul că nu s-a ținut cont de indicatorul ”life cycle cost”, adică consumul și chletuielile pe durata perioadei de exploatare. Conducerea Astra Vagoane Călători Arad va face contestație la decizia de atribuire a contractului.

Nu e pentru prima oară când producătorul autohton de material rulant Astra Vagoane Călători este ”faultat” la o procedură de licitație publică. S-a mai întâmplat la licitația organizată de Metrorex în iunie 2014 pentru cumpărarea a până la 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5, cu o valoare estimată de 1,55 miliarde de lei, fără TVA. Firma spaniolă CAF a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, însă rezultatul a fost contestat ulterior de Alstom şi Astra Vagoane Călători Arad. Pe fir au intrat și procurorii DNA, care i-a trimis în judecată pe doi angajați ai Metrorex, care au și fost condamnați în 2017 la pedepse de închisoare cu suspendare pentru trucarea licitației.

Licitația a fost lansată în decembrie 2018

Licitaţia pentru tramvaie noi în București a intrat pe 15 septembrie în etapa de evaluare financiară, după ce Primăria Capitalei a primit avizul necesar de la ANAP pentru etapa tehnică. Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) îi anunţase în august pe cei doi participanţi la licitaţie că perioada de evaluare a ofertelor se prelungeşte până pe 15 decembrie, după ce fusese blocată mai multe luni în etapa de evaluare tehnică. PMB a publicat pe 11 decembrie 2018 anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 180 milioane de de euro).

Contractul include piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Câştigătorul va asigura şi şcolarizarea vatmanilor.

Ultimele Articole