joi, mai 23, 2024
spot_img

Tramvaie nou-nouțe, vandalizate la Iași și Arad. Camerele de supraveghere video și-au făcut datoria

Designul anti-vandalism cerut de administrațiile locale la achizițiile de tramvaie nu ajută prea mult în fața perseverenței vandalilor. Ajută mai degrabă camerele de supraveghere cu ajutorul cărora vandalii pot fi identificați. Tramvaie noi cumpărate de primăriile Iași și Arad au fost vandalizate încă din primele zile ale ieșirii acestora pe traseu.

Într-o postare pe Facebook a Companiei de Transport Public Iași au fost prezentate imagini cu o adolescentă care vandalizează unul din tramvaiele PESA, achiziționate în vara anului 2021 de municipalitatea ieșeană, potrivit ziare.com.

„Un alt tramvai modern PESA a fost vandalizat. Incidentul s-a petrecut recent, într-un vagon în care a urcat un grup de adolescenți, care a ocupat ultimele scaune ale vehiculului, în dreptul camerei de supraveghere.

O tânără a rupt capacul portului USB montat în partea din spate a tramvaiului, apoi, împreună cu cealaltă persoană aflată lângă ea, a încercat să scoată dispozitivul din peretele mijlocului de transport, încercările fiind în zadar.

În plus, pe unele părți ale interiorului vagonului au fost făcute și câteva însemnări cu un marker permanent.

Cele două adolescente pot fi ușor de recunoscut de către polițiști, întrucât și-au îndreptat atenția chiar și către camera de supraveghere din vehicul, în timpul devalizării acestuia.

Oamenii legii au primit deja imaginile în cauză și vor începe cercetările penale în acest caz, pentru tragerea la răspundere a autorilor infracțiunii”, se arată în postare.

Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat pe 27 aprilie 2020. Valoarea contractului este de aproximativ 163 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai.

Cele 16 tramvaie PESA vor avea o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, din care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile și individuale. Toate tramvaiele au dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D.

Vandalizat încă din perioada de probe

Primul tramvai Imperio Civitas pus în circulație la Arad a fost vandalizat: mâzgălituri, tapițerie pătată și gunoaie, încă din prima zi.

Primul tramvai Imperio Civitas pus în circulație la Arad a suferit distrugeri chiar în timpul probelor pe care acesta le făcea în oraș.

Primul tramvai Imperio Civitas pus în circulaţie, dintre cele 28 contractate de Primăria Arad, are distrugeri după numai o zi în care a avut călători, angajaţii Companiei de Transport Public (CTP) constatând că este mâzgălit în interior cu marker negru, are tapiţeria pătată pe unele scaune, iar în vagon se aflau gunoaie aruncate, potrivit protv.ro.

Directorul CTP Arad, Claudiu Godja, a declarat că tramvaiul a circulat în probe în oraş pentru a parcurge 300 de kilometri, iar în prima zi în care a circulat cu călători s-au constatat distrugeri.

„Am găsit mâzgăleli cu marker negru în interiorul tramvaiului, tapiţerie pătată şi multă mizerie. Având în vedere că aceste tramvaie au supraveghere video atât la interior, cât şi la exterior, am extras imaginile surprinse şi le predăm Poliţiei Locale pentru a găsi persoanele vinovate”, a spus Godja.

În luna octombrie, primarul Aradului, Călin Bibarţ, anunţa că primele cinci tramvaie Imperio dintr-un lot de 28 contractat de municipalitate vor intra în circulaţie în acest an, iar alte nouă în prima jumătate a anului viitor.

Edilul a spus că jumătate dintre tramvaie vor fi de capacitate medie, care vor fi vopsite în culorile echipei locale de fotbal UTA, adică alb-roşu. Celelalte vor fi de capacitate mare şi vor rămâne verzi, la fel ca cele şase garnituri aflate deja în circulaţie în oraş, cumpărate cu ani în urmă.

Contractul pentru achiziţia celor 28 de tramvaie a fost semnat în luna mai 2019 şi are o valoare de 218,8 milioane de lei. Cea mai mare parte a finanţării este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Primele garnituri Imperio produse la Arad au fost cumpărate în urmă cu şapte ani, iar reprezentanţii municipalităţii arădene afirmă că în tot acest timp s-a constatat că au un consum de electricitate chiar mai mic decât cel indicat de către producător, care susţine că sunt printre cele mai economice tramvaie din lume.

 

 

IN THE SPOTLIGHT

Operatorii și industria feroviară se reunesc la Conferințele Club Feroviar – 22 și 23 mai, Constanța

CONFERINȚELE CLUB FEROVIAR - Operatorie Feroviară & Material Rulant -   Operatorii feroviari se reunesc la Constanța în zilele de 22 și 23 mai pentru a discuta...

Ultimele Articole