spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

Fost secretar de stat: Fritz riscă să piardă fondurile europene pentru tramvaie noi la Timișoara

Un fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării îl acuză pe primarul Dominic Fritz că riscă să piardă fondurile europene pentru tramvaie noi la Timișoara.

Fostul secretar de stat Cătălin Iapă, apropiat al fostului primar al Timișoarei Niculae Robu, anunță că anul acesta va ajunge în Timișoara un prim lot de tramvaie noi. Iapă a postat pe Facebook și o fotografie cu construirea primei garnituri. Postarea este însoțită și de acuzații la adresa actualului primar, Dominic Fritz (USR).

”Mă bucur să vă dau astăzi o veste foarte bună pentru Timișoara, în legătură cu noile tramvaie care vor veni anul acesta, și prima poză cu tramvaiul în construcție. Firma care a câștigat licitația și Primăria Timișoara au obligația de a omologa tramvaiul în Europa. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, orașul va pierde cele 21 de tramvaie și foarte probabil și fondurile europene aferente. Procedura de omologare nu e deloc una simplă. Din acest motiv, ca secretar de stat, în ultimile 6 luni am fost implicat direct în acest subiect, ținând legătura strâns cu cei de la AFER, Autoritatea Feroviară Română, cei care verifică tehnic proiectul tramvaiului și în final produsul. De oricâte ori au apărut probleme în acest demers m-am implicat pentru a putea fi trecut cu succes. Și nu au fost puține momente dificile care puteau duce chiar la respingerea documentației și posibilitatea de pierdere a fondurilor”, a scris Cătălin Iapă pe pagina sa de Facebook.

Dominic Fritz poate pierde banii pentru cele 21 de tramvaie noi la Timișoara

El îl acuză pe actualul primar, Dominic Fritz, de necunoaștere a problemelor orașului și spune că acest lucru poate avea drept consecință pierderea fondurilor europene.

”Desigur că domnul primar Fritz nu cunoaște încă problemele reale ale Primăriei Timișoara și nici nu a știut de această problemă, dar e bine că eu am cunoscut-o încă de când am lucrat în Primăria Timișoara și m-am putut implica din poziția de la București, să se finalizeze cu succes pentru oraș. Dacă ar fi știut de această problemă, ar fi făcut măcar o vizită și la AFER, în nenumăratele vizite la colegii dumnealui de la București, să se asigure că Primăria Timișoara nu va pierde fondurile europene pentru tramvaie, o problemă directă a Primăriei. Domnul primar, în schimb, a preferat să se laude cu proiecte ce nu țin de Primărie, să spună că datorită vizitelor dumnealui la București are buget Ministerul Transporturilor pentru autostrada Lugoj-Deva sau pentru centură…”, transmite Cătălin Iapă.

Cătălin Iapă, mulțumiri pentru conducerea AFER

Fostul secretar de stat spune că în această săptămână a fost avizată documentația tehnică de la dosarul de omologare (dosar de agrement) de către AFER. Acesta este pasul cel mai dificil într-un demers de omologare a unui produs nou. Acum urmează probe la fața locului, în diverse locuri din Europa, iar ultima probă este programată în Timișoara, efectiv cu tramvaiul pe șine.

”Acest tramvai va fi unul dintre cele mai performante la nivel mondial, în acest moment neexistând unul care să aibă o autonomie a bateriei mai mare de 60 de km, așa cum va avea tramvaiul nostru. Pentru buna colaborare pe acest subiect și pentru reușita de săptămâna aceasta le mulțumesc, domnului director general AFER, Iordan Vintilă, și în mod special domnului director general adjunct tehnic Dan Bistreanu pentru că au înțeles importanța acestui demers pentru Timișoara”, se mai arată în finalul postării lui Cătălin Iapă de pe rețeaua de socializare.

Dominic Fritz refuză să comenteze acuzațiile lui Cătălin Iapă

Primarul Timișoarei nu vrea să răspundă acuzațiilor aduse de Cătălin Iapă. Îl invită la dezbatere în 2024. ”Nu vreau să le comentez, dacă fostul secretar de stat vrea să intre în dezbatere electorală, îl aștept în 2024, dar nu vreau să intru în polemici”, a spus Dominic Fritz, citat de site-ul Banatul Azi. (A.B.)

Ultimele Articole