joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

Allen Coliban vrea din nou tramvaie în Brașov. Rețeaua a fost dezafectată de George Scripcaru

tramvaie în BrașovActualul primar Allen Coliban vrea din nou tramvaie în Brașov, după ce predecesorul său, George Scripcaru, a dezafectat rețeaua în urmă cu 15 ani.

La finele săptămânii trecute, primarul Allen Coliban s-a întâlnit cu șeful Agenției Metropolitane pentru a discuta posibilitatea de a atrage la Brașov fonduri pentru dezvoltarea transportului feroviar metropolitan, precum și pentru crearea unor linii de tramvai, informează site-ul Biz Brașov.

În ceea ce privește tramvaiul, se pleacă de la un studiu realizat de arhitectul Gabriel Buhuș. După o serie de dezbateri, s-a ajuns la concluzia că se va lua în discuție realizarea a două tronsoane de tramvai. O linie ar urma să facă legătura între cartierul Rulmentul și Centrul Vechi, cea de-a doua urmând să conecteze cartierele Bartolomeu și Noua. Cele două tronsoane ar urma să se intersecteze în Centrul istoric al Brașovului.

Potrivit autorului studiului, pentru realizarea acestor tronsoane, Brașovul ar avea nevoie de 200 milioane de euro, bani care pot fi obținuți fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene. Dar pentru atragerea acestor sume este necesară realizarea unui studiu de fezabilitate din care să reiasă necesitatea orașului de a avea aceste linii de tramvai și dacă ele sunt fezabile.

Primarul Allen Coliban a declarat pentru publicația amintită că ar fi păcat ca Brașovul să nu realizeze măcar studiul de fezabilitate, având în vedere că ideea tramvaiului este privită divers de brașoveni, după experiența tronsonului de tramvai 101, care făcea legătura între cartierele Steagu Roșu și Rulmentul.

De 15 ani nu mai sunt tramvaie în Brașov

Pe 10 septembrie 1987 a fost dată în folosinţă prima linie de tramvai din orașul de la poalele Tâmpei, în lungime de 6,7 kilometri.

Însă, după 19 ani de funcționare, linia de tramvai a fost desfiinţată de fostul primar George Scripcaru, pe motiv că reabilitarea sa era costisitoare. Astfel, în noiembrie 2006, unica linie de tramvai din Brașov, care făcea legătura între cartierele Astra şi Rulmentul, a devenit istorie.

Ultimele Articole