spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Se modernizează depoul și liniile de tramvai la Craiova. Proiecte europene de 41 milioane de euro

Trei proiecte cu finanțare europeană în valoare de 41 milioane de euro vor viza modernizarea depoului și a liniilor de tramvai la Craiova, precum și achiziția de autobuze electrice.

tramvai la Craiova
FOTO Gazeta de Sud

Consiliul Local (CL) Craiova se întrunește miercuri, în şedinţă extraordinară, pentru a aproba implementarea celor trei proiecte cu fonduri europene, informează Gazeta de Sud. Suma totală, circa 196 milioane de lei, adică peste 41 de milioane de euro, va merge cu precădere spre modernizarea infrastructurii aferente transportului public de călători.

Este vorba de modernizarea depoului de tramvaie, a reţelei de contact şi a căii de rulare din incinta depoului, de extinderea sistemului de management al traficului şi de reabilitarea a 1.400 m de cale dublă de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford. Partea de cofinanţare a Primăriei la toate aceste proiecte este de 3,7 milioane de lei, adică 787.000 de euro.

Două proiecte pentru depoul și liniile de tramvai la Craiova

Primul proiect cu fonduri europene se referă la „Modernizare depou şi modernizarea staţiilor de redresare pentru alimentarea electrică a tramvaielor“. Acesta prevede reabilitarea clădirilor din incinta depoului de tramvai şi dotarea cu echipamente şi utilaje specifice activităţii de întreţinere şi reparaţii tramvaie.

În plus, va fi modernizată şi calea de rulare a tramvaiului din curtea depoului. Mai exact, se vor înlocui şinele şi echipamentele de cale, respectiv 37 de schimbătoare de cale simple, 37 de încălzitoare de macaz şi şapte ungătoare de şină, montate înaintea macazurilor.

În conformitate cu ultima formă a bugetului rezultat în urma etapei de evaluare şi selecţie, valoarea totală a proiectului este de 61.046.070,09 lei (inclusiv TVA). Din aceşti bani, valoarea totală eligibilă este în sumă de 60.522.470,09 lei. Contribuţia Craiovei la acest proiect (cheltuielile neeligibile și cei 2% din valoarea eligibilă) este de 1.210.449,40 lei.

Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi are ca obiect „modernizarea sistemului de transport public cu autobuzul în Craiova“. El are o valoare totală de 76.004.854,72 lei (inclusiv TVA), din care valoarea eligibilă este de 65.822.125,74 lei. Totalul cheltuielilor neeligibile este de 10.182.728,98 lei. Aici, contribuţia de la bugetul local al Craiovei va fi de 1.316.442,51 lei.

Ultimul proiect se referă la transportul public cu tramvaiul şi are ca obiect reabilitarea a 1,4 km de cale dublă de rulare de pe strada Henry Ford. Valoarea totală a lui este de 58.971.744,61 lei (inclusiv TVA), din care contribuția proprie a municipiului Craiova – 1.172.368,62 lei. Proiectul mai prevede şi reabilitarea a trei staţii de redresare şi a echipamentelor aferente pentru alimentarea electrică a tramvaielor. Şi la acest proiect este prevăzută o extindere a sistemului de management al traficului.

Prioritizarea tramvaielor în intersecţii ar urma să se facă fără a se produce congestii în trafic, după cum se menţionează în proiect. Pentru asta, tramvaiele ce vor fi achiziţionate în viitor vor fi dotate, ulterior, cu echipamente de monitorizare şi dirijare în trafic, care să permită atingerea obiectivului de prioritizare.

Ultimele Articole