marți, iulie 9, 2024
spot_img

Primăria Craiova modernizează linia de tramvai către uzina Ford, cu cinci milioane de euro

Primăria Craiova a lansat o licitație de aproape cinci milioane de euro pentru modernizarea liniei de tramvai către uzina Ford.

tramvai către uzina Ford
FOTO Gazeta de Sud

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație cu titlul ”Execuția lucrărilor pentru componenta <Modernizarea căii de tramvai (in cale proprie) de pe str. Henry Ford în zona industrială Ford și Extinderea sistemului de management al traficului prin integrarea de noi intersecţii semaforizate cu funcţionarea în regim adaptiv şi sistem de comunicaţii – Etapa 1, Faza 3>- <Proiect Integrat de Modernizare a Sistemului de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Craiova- MOTRIC –T1>”.

Acesta este primul mare proiect de infrastructură scos la licitaţie de municipalitate, după ce a obţinut, în octombrie 2019, fondurile europene necesare investiţiei, notează Gazeta de Sud. Atunci au fost semnate două contracte de finanţare, în valoare totală de 110 milioane de lei, care vizau modernizarea căii de rulare a tramvaielor din zona Henry Ford şi Peco Severinului – Cernele. Asta după ce, în august 2019, Consiliul Local Craiova îşi dădea girul pentru trei mari proiecte europene privind modernizarea infrastructurii aferente transportului public de călători din municipiu, cu o valoare totală cumulată de peste 41 de milioane de euro. Era vorba aici de modernizarea depoului de tramvaie, a reţelei de contact şi a căii de rulare din incinta depoului, de extinderea sistemului de management al traficului şi de reabilitarea a 1.400 m de cale dublă de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford.

Licitația lansată acum are o valoare estimată de 23.843.103,74 lei fără TVA, echivalentul a 4,8 milioane de euro. Ofertele sunt aşteptate până la data de 19 iulie.

CITEȘTE și Ministrul Cătălin Drulă promite cale ferată pentru Ford, la standarde europene

Linia de tramvai către uzina Ford, modernizată pe 1,4 km

Proiectul constă în două intervenţii majore. Prima se referă la modernizarea căii duble de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford, adică reabilitarea căii de rulare, reabilitarea liniei aeriene de contact, modernizarea staţiilor pentru călători şi realizarea drenajului pluvial. Reabilitarea vizează 1,4 km de cale dublă de rulare.

Cea de-a doua intervenţie are ca scop extinderea sistemului de management al traficului, prin semaforizarea unor intersecţii importante, potrivit anunțului de participare. Este vorba de intersecţia bulevardului Decebal cu strada Drumul Apelor (cele două ramuri care înconjoară o staţie de combustibili), intersecţia cu cele două accese auto de la Poarta nr. 2 Ford, intersecția semaforizată cu strada Căpşunilor (drum care aparţine de comuna Malu Mare) şi un acces auto către parcarea exterioară limitrofă Porţii 1 Ford şi intersecția cu accesul auto de la Poarta nr. 1 Ford situată în proximitate.

Proiectul complet este denumit MOTRIC – T1 și are o valoare totală de 58.971.744,61 lei (inclusiv TVA). Aici, contribuția proprie a municipiului Craiova este de 1.172.368,62 lei. Proiectul mai prevede şi reabilitarea a trei staţii de redresare şi a echipamentelor aferente pentru alimentarea electrică a tramvaielor, plus integrarea în sistemul de management a traficului a două intersecții de pe Calea Bucureşti și a trei intersecții de pe bulevardul Decebal.

Prioritizarea tramvaielor în intersecţii ar urma să se facă fără a se produce congestii în trafic, după cum se menţionează în proiect. Pentru asta, tramvaiele noi care vor fi achiziţionate vor fi dotate, ulterior, cu echipamente de monitorizare şi dirijare în trafic, care să permită atingerea obiectivului de prioritizare. (A.B.)

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. 10 ani de 160 km/oră pe București-Constanța. Locomotiva inaugurală, pe butuci

Pe 4 iulie 2014 CFR Călători a pus în circulație, oficial, primul tren care circula cu 160 km/oră pe București-Constanța. Asta după mai bine...

Ultimele Articole