sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

FOTO. Traian Preoteasa și Călin Mitică, surprinși în flagrant la mall. Au pornit alarmele

Traian Preoteasa și Călin Mitică au fost surprinși în flagrant marți seara, la o întâlnire de taină pe care o aveau la Băneasa Shopping City, mall-ul din nordul Bucureștiului deținut de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Atunci când au fost ”deconspirați”, cei doi au luat-o la fugă – patronul Transferoviar Călători pe scări, iar șeful CFR Călători pe ieșirea de urgență, declanșând alarmele în tot mall-ul.

Sigur, este o țară liberă și fiecare are dreptul să se întâlnească cu cine vrea. Numai că atunci când directorul general al operatorului feroviar de stat discută cu patronul principalului său concurent, care este totodată și reparator de material rulant ce poate participa la licitațiile aflate în curs cu bani din PNRR pentru modernizarea de vagoane și locomotive se ridică multe semne de întrebare. Și, dacă nu aveau nimic de ascuns, de ce au fugit?

”Mission Impossible”, live la mall-ul lui Puiu Popoviciu

Dar să prezentăm mai întâi faptele. Cosmin Botez, proprietarul Club Feroviar, se afla aseară la mall Băneasa împreună cu soția sa, pentru a vedea un film la unul dintre cinematografele din incinta centrului comercial. Ca o paranteză, trebuie să precizăm că numele filmului, ”Mission Impossible”, a fost parcă premonitoriu pentru ceea ce avea să se întâmple.

La un moment dat, Cosmin Botez îi observă așezați pe o banchetă, într-un colț departe de ochii lumii, între mai mulți pereți, stâlpi și ceea ce părea un loc de depozitare pentru materialele personalului mall-ului, pe Traian Preoteasa și Călin Mitică. Bun, poate aveau oamenii ceva de vorbit, dar de ce ascunși în acel cotlon, când în mall-ul cu pricina sunt zeci de restaurante unde poți purta o conversație cu un prieten sau cu un partener de afaceri?

Traian Preoteasa și Călin Mitică au rupt-o la fugă

Ceea ce a urmat a ridicat un alt mare semn de întrebare asupra corectitudinii celor doi. În momentul în care patronul Club Feroviar i-a întrebat ce fac acolo, Preoteasa și Mitică au rupt-o la fugă.

Patronul TFC și al Remarul 16 Februarie a luat-o la sănătoasa pe scări în sus, căci se aflau la parter. În ceea ce-l privește pe șeful CFR Călători, acesta avea trei opțiuni la îndemână: scara pe care tocmai o zbughise interlocutorul său (nu era o opțiune, pentru că voia să se delimiteze de el), intrarea la cinematograf (nici asta nu era de luat în calcul, deoarece nu avea bilet la film), și ieșirea de urgență. A ales această ultimă variantă, iar în momentul în care a deschis ușa au pornit alarmele în tot mall-ul. Întrebăm din nou: dacă nu aveau nimic de ascuns, de ce au fugit, ca într-o urmărire din ”Mission Impossible”?

Remarul 16 Februarie ține sechestrate șase Săgeți Albastre

automotoare Desiro la Remarul revizia R7 la Desiro automotoare sechestrate la Remarul CFR Călători plătește penalități Raport de control la CFR Călători Remarul 16 Februarie
FOTO Monitorul de Cluj

Posibile răspunsuri sunt multe. Asupra legalității acestei întâlniri nu ne pronunțăm noi – îi lăsăm pe procurori să ancheteze și pe această cale îi sesizăm. Ne vom pronunța însă în cele ce urmează asupra moralității, mai exact a imoralității întrevederii.

În primul rând, Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca, reparator de material rulant deținut de Călin Mitică, ține sechestrate de cinci ani șase automotoare ale CFR Călători. Această stare de fapt este consemnată inclusiv de un Raport de Control la CFR Călători, dat publicității la finele lunii aprilie 2020 de Corpul de Control al Prim-Ministrului, în care se calculau și pierderile suferite de operatorul feroviar de stat, după cum a scris Club Feroviar. Cele șase automotoare sunt și acum în curtea societății Remarul 16 Februarie, iar cei care s-au perindat pe la conducerea CFR Călători, inclusiv Traian Preoteasa, nu au făcut plângere penală, ci s-au mulțumit să intenteze un proces civil care, evident, trenează.

Călin Mitică s-a pozat mândru cu Rareș Bogdan și Eduard Hellvig

Traian Preoteasa și Călin MiticăAceastă lipsă de acțiune poate fi explicată inclusiv prin faptul că Traian Preoteasa a fost susținut pentru funcția pe care o deține în prezent de către PNL.

Iar prim-vicepreședintele acestui partid, Rareș Bogdan, este un apropiat al lui Călin Mitică, dovadă în acest sens fiind și fotografia alăturată apărută în presa locală, în care apare și fostul șef al SRI Eduard Hellvig (Călin Mitică e primul din stânga).

Modernizarea locomotivelor și vagoanelor CFR Călători prin PNRR, în pericol

mentenanța ramelor AlstomÎn altă ordine de idei, în prezent se derulează programul de modernizare a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 de locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 de vagoane de călători.

Licitațiile sunt în curs, banii sunt asigurați din PNRR, iar Călin Mitică deține un reparator de material rulant care poate participa la licitație. Or, o astfel de imixtiune poate pune în pericol întreg proiectul derulat cu bani europeni.

TFC, principalul concurent al operatorului feroviar de stat

trenuri ilegaleÎnsă omul de afaceri mai deține și un operator de transport feroviar de călători. Și nu orice OTF, căci după operatorul de stat, Transferoviar Călători are cea mai mare cotă de piață. Iar trenurile TFC nu circulă doar pe secții neinteroperabile, ci și pe magistrale (cum ar fi București-Constanța), unde fac concurență directă garniturilor CFR Călători.

Mai trebuie menționat, în context, că patronul TFC și al Remarul 16 Februarie este trimis în judecată în mai multe dosare de corupție. Și Traian Preoteasa a avut o condamnare în primă instanță, pentru corupție în dosarul gripei aviare (pe când era director la CNCF CFR SA), însă apoi a fost achitat, deoarece presupusul mituitor de la Iași a murit.

Rodrigo Maxim: ”Actuala conducere a CFR Călători distruge din interior CFR Călători

incidentul feroviar de la Pitești angajările de mecanici la CFR Călători aplicarea Statutului personalului feroviar majorări de salarii la CFR Călători Negocierea CCM la CFR Călători întâlnire cu Sorin Grindeanu miting la Guvern greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFRNu în ultimul rând, întâlnirea de taină a celor doi vine într-un context în care CFR Călători se află în cel mai prost moment al său de la înființare și până acum. În fiecare zi se defectează mai multe locomotive (asta dacă nu iau foc de-a dreptul), iar mecanicii refuză să mai presteze ore suplimentare, în semn de protest față de modul comunist în care a fost aplicat Statutul personalului feroviar.

Când a aflat despre întâlnirea de taină de la Băneasa Shopping City, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a exclamat: ”Oare câte dovezi îi mai trebuie ministrului Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, să înțeleagă că actuala conducere a CFR Călători distruge din interior CFR Călători?”. Chiar așa, câte?


 

 

Ultimele Articole