Șeful CFR Călători Traian Preoteasa a fost prezent la înmormântarea Ginei Basoc, conductorul decedat în accidentul de la Galați, informația fiind furnizată de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu într-o conferință de presă. Cum a ieșit Grindeanu basma curată.
”Subfinanțarea căii ferate e de vină”, „acum e altfel cu bugetele, mai bine”, „așteptăm verificările privind accidentul de la Galați” – acestea au fost rețetele sărace livrate luni de ministru unor jurnaliști prea puțin familiarizați cu domeniul feroviar și cu detaliile tehnice ale evenimentului tragic de sâmbătă.
Ministrului i-a fost foarte ușor să se disculpe în situația în care nimeni din sală nu l-a întrebat de ce Ordinul Ministrului Transporturilor nr 290 din 2000 care plasa echipamentul montat pe motorul locomotivei în clasă secundară de siguranță nu a fost modificat după cum a cerut AGIFER după accidentul de la Bârsești din 2017.
Un singur jurnalist a avut curiozitatea să îl întrebe pe Grindeanu de accidentul de la Bârsești din 2017 soldat cu două decese, însă răspunsul ministrului a fost că „ar fi ciudat să se pronunțe înainte de anchetă”.
Acestea durează 1-2 ani, iar rezultatele devin publice când nimeni nu mai e interesat și totul e istorie.
Traian Preoteasa a fost prezent la înmormântarea Ginei Basoc
La capitolul picanterii de presă, Sorin Grindeanu a comunicat că Traian Preoteasa a fost luni la înmormântarea Ginei Basoc la Galați și că din acest motiv nu a putut veni dimineață la discuții. Tot drept chestie colorată livrată jurnaliștilor a fost faptul că în dimineața zilei de 25 martie locomotiva ieșise din reparații de la Ploiești. Ce fel de reparație, ministrul nu a știut să informeze.
Rame neachiziționate, dar fluturate jurnaliștilor
Apoi, ministrul a fluturat presei achiziția a 119 rame electrice (contract semnat doar pe 37), locomotive și programe de modernizare a vagoanelor, discursul fiind similar tuturor miniștrilor de până acum, și anume că până la ei a fost subfinanțare, dar de la ei încolo lucrurile se schimbă.
Grindeanu a mai spus că a dat AGA CFR Călători dispoziție să ordone CA CFR Călători o cercetare privind responsabilitatea lui Preoteasa în accident, fără a comenta faptul că Traian Preoteasa este membru în acel CA.
În rest, Grindeanu a livrat truisme gen „toată lumea trebuie să respecte normativele”, dar nu a oferit niciun exemplu de angajați din sistemul feroviar care nu le-au respectat și ce au pățit sau ce se întâmplă când normativele ar trebui modificate, iar oamenii subordonați lui, în speță reglementatorii feroviari, nu fac asta.
Ce nu a fost întrebat Grindeanu
Poate graduatorul locomotivei nu a fost cauza accidentului de la Galați și desigur că ancheta AGIFER va stabili cauza. Însă atât timp cât accidentul de la Bârsești era foarte asemănător cu cel de la Galați, iar echipamentul de control al motorului a fost identificat defect atunci, ministrul trebuia întrebat următoarele:
1. A verificat CFR Călători starea graduatoarelor pe toate locomotivele sale după cum a cerut acum câțiva ani AGIFER? (Spunea AGIFER: „După producerea accidentului feroviar, AGIFER a solicitat operatorilor de transport feroviar identificarea locomotivelor dotate cu echipament de acționare a graduatorului LE ţip SAGMA 0,5/110 produs de SC INDA SRL și verificarea echipamentului din instalația de comandă a locomotivelor.”)
2. A modificat Ministerul Transporturilor ordinul 290, în sensul introducerii motoarelor de tracțiune în prima categorie de importanță? („Luând în considerare precizările anterioare, AGIFER recomandă ASFR să se asigure că: 1. produsele feroviare critice din circuitul de comandă al graduatorului locomotivelor electrice vor fi încadrate la clasa de risc 1A – produse feroviare a căror defectare antrenează o pierdere a siguranței și securității transporturilor.”)
3. A fost achiziționat în sistemul feroviar măcar un simulator după cum tot AGIFER recomanda în 2017?
Sunt întrebări care nu i-au fost puse ministrului și care i-au permis acestuia să pozeze în ministrul preocupat de soarta căii ferate.