miercuri, ianuarie 15, 2025
spot_img

Traian Preoteasa dat afară a doua oară de la CFR SA?

Traian Preoteasa a fost numit zilele trecute director general adjunct tehnic al CFR SA, în urma unei decizii recente a Curții de Apel București. El însă nu poate fi în două locuri, anume și director general plin la CFR Călători și director general adjunct la CFR SA. Cum va proceda acesta? Nu se va prezenta la post? Traian Preoteasa dat afară?

Deocamdată sursele Club Feroviar spun că Traian Preoteasa, chemat la muncă vineri la CFR SA nu s-a prezentat. El este anunțat drept noul director general adjunct tehnic al gestionarului infrastructurii pe site-ul de internet al companiei.

Dat afară a doua oară?

Pentru neprezentarea sa Preoteasa riscă o a doua desfacere a contractului de muncă pe motive disciplinare, căci legislația muncii prevede desfacerea contractului după trei zile de absență nemotivată. El însă are posibilitatea de a își da demisia la doar câteva zile de la numire din funcția de director general adjunct tehnic al CFR SA. Sau, apăsat de toate aceste gânduri, Preoteasa poate căpăta probleme de sănătate fapt pentru care își va lua concediu medical, caz în care nu poate fi dat afară.

Pentru a i se face loc în fruntea companiei, șeful CFR SA Ion Simu – Alexandru a trebuit să îl tragă pe dreapta pe Aurelian Oneci cel care s-a ocupa pe partea tehnică a CFR SA după plecarea lui Petru Ceșa la Cluj la începutul anului.

Venirea lui Preoteasa la compania CFR SA are loc astfel cu o gaură financiară în buzunarele lui Aurelian Oneci, care se vede astfel retrogradat, victimă a războiului personal purtat de Preoteasa cu CFR SA. Oneci devine director dezvoltare proiecte feroviare în locul lui Ipate despre care Club Feroviar a scris aici.

Interesant e faptul că în pofida încurcăturilor provocate și a bețelor băgate în roate (Preoteasa urmează să încaseze pentru mai mult de un an două salarii de director general și a dat în judecată CFR SA fără a avea, cel mai probabil, vreo intenție de a se întoarce la CFR SA pentru a lucra împreună cu Ion Simu Alexandru) el se visează șef al CFR Călători.

Cum este posibil ca un angajat dat afară pentru absențe nemotivate sau care dă în judecată o companie de stat apoi refuză prezentarea (prin demisie sau prin neprezentare ) să fie numit director general la cea mai importantă companie de transport călători doar ministerul Transporturilor, Sorin Grindeanu, poate ști. La CFR SA simpla existență a unui proces în care o persoană își cere drepturile față de companie este bila neagră care împiedică persoana în cauză să candideze la un post în Consiliul de Administrație.

Cert este că Traian preoteasa trage foloseasele acestei pendulări ale sale între CFR SA și CFR Călători incasând salarii grase din două părți.

Dreptatea în România. Salariu de director pentru o perioadă în care nu a mișcat un deget

După cum a arătat aici zilele trecute, șeful CFR Călători, Traian Preoteasa va primi zeci de mii de euro de la CFR SA, deci din bani publici, cu titlul de salariu de director general adjunct tehnic pe cel puțin 14 luni în urma unei decizii a Curții de Apel București. Aceasta deși nu a prestat o oră în perioada menționată.

Decizia a venit în contextul în care de doi ani Traian Preoteasa este șef al CFR Călători, deci el va încasa două salarii grase de director general atât de la CFR Călători unde conduce societatea cât și de la CFR SA de unde a fost dat jos de către Ion Alexandru Simu din funcția de director general adjunct tehnic. Plata va fi suportată de către CFR SA.

Citește Șeful CFR Călători și-a plagiat lucrarea de doctorat. Peste 60% din conținut, autoplagiat

Destituirea lui Preoteasa a avut loc anul trecut în august iar acum CA București a decis că acestuia trebuie sa i se plătească salariile restante de director general. „Anulează în parte decizia nr. 1/3559/29.07.2022, în ceea ce privește revocarea reclamantului din funcția de director general adjunct tehnic și modificarea contractului individual de muncă, prin numirea sa în funcția de consilier la Cabinet Consiliere și Cercetare Internă din centralul C.N.C.F. ”CFR” S.A. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară, în sensul că obligă pârâta să îl reintegreze pe reclamant în funcţia şi postul deţinute anterior revocării. Obligă pârâta să-i plătească reclamantului despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data revocării şi până la data reintegrării efective. Obligă pârâta să plătească reclamantului cheltuieli de judecată parțiale în valoare de 6000 lei, reprezentând onorariu avocațial fond”, a stabilit Curtea de Apel.

Trebuie subliniat că procesul câștigat recent de Preoteasa la CA București privește nu atât concedierea sa de la CFR SA pentru absențe nemotivate, cât debarcarea sa din funcția de director general adjunct. Preoteasa are cu CFR SA un alt proces impotriva concedierii sale care se judecă la Tribunalul București și care a fost suspendat pe durata judecății recursului formulat de Preoteasa la Curtea de Apel București.

Suma care va fi încasată este de aproximativ 75 mii euro, bani care vor fi încasați de Traian Preoteasa pentru o muncă ce nu a prestat-o nici o secundă.

IN THE SPOTLIGHT

Rușine! Numărul de km de cale ferată modernizată în 35 de ani, la jumătate față de cel al autostrăzilor

Anul 2025 a început cu un record negativ pentru transportul feroviar în comparație cu cel rutier: numărul de km de cale ferată modernizată este...

Ultimele Articole