miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

Iosif Szentes va exploata și monitoriza transportul feroviar de călători din București-Ilfov

Transportul feroviar de călători din București-Ilfov va intra în sarcinile TPBI, potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Capitalei de joi.

Astfel, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov va fi împuternicită expres ca, în numele Municipiului Bucureşti, să înfiinţeze, organizeze, exploateze, monitorizeze şi gestioneze serviciul public de transport feroviar de călători de interes local.

În cadrul TPBI, coordonatorul proiectului trenului metropolitan este fostul director general al CFR Călători Iosif Szentes.

Proiectul de act normativ, citat de Agerpres, prevede că, urmare a aprobării hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 140 din 11 aprilie 2017, Municipalitatea s-a asociat cu unităţi administrativ-teritoriale din Ilfov, în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, iar în conformitate cu statutul acesteia, completat prin hotărârea AGA nr. 33/25.10.2022, unul dintre scopuri se referă la înfiinţarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a serviciului public de transport feroviar de călători de interes local din cadrul asociaţiei pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, în calitate de autoritate locală competentă.Transportul feroviar de călători din București-Ilfov, cerut de TPBI prin două adrese

Prin două adrese, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov solicită promovarea în CGMB a unui proiect de hotărâre având ca obiect împuternicirea sa expresă pentru înfiinţarea, organizarea, exploatarea, monitorizarea, gestionarea şi, după caz, modificarea serviciului public de transport feroviar de călători de interes local.

TPBI a fost constituită sub forma unei structuri de cooperare a autorităților publice locale din regiune. Asociația are personalitate juridică de drept privat și statut de utilitate publică recunoscut prin efectul legii destinate exercitării și realizării în comun a competențelor autorităților administrației publice (UAT) locale referitoare la furnizarea/prestarea serviciilor de transport public. Aceste competențe au fost inițial stabilite în sarcina UAT, potrivit dispozițiilor Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, conform Legii nr. 215/2001, a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și potrivit Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006.

Ultimele Articole