Toulouse va avea o noua linie de metrou

Comitetul Sindical Tisséo-Collectivités, cunoscut anterior sub denumirea de Sindicatul Transporturilor Mixte Comune din Regiunea Toulouse, a anunțat finalizarea proiectului pentru cea de-a treia linie de metrou. În lungime de 27 kilometri, aceasta va purta denumirea de Toulouse Aerospace Express. Costul întregului proiect se ridică la valoarea de 2,33 miliarde euro.

Noua linie este asemănătoare cu Grand Paris Express, deoarece ruta traversează centrul orașului. Linia va deservi trei zone de producție precum Grupul Airbus, viitorul centru business din apropierea gării Matabiau și ”Districtul European pentru Inovație” din Montaudran și Labège. În plus, linia de metrou va fi conectată la rețeaua feroviară națională iar din totalul de 20 de stații câte va avea, cinci vor deservi și gări feroviare.

Tisséo analizează posibilitatea de a pune în circulație trenuri de metrou lungi de 40-45 metri, acestea rulând în subteran în proporție de 60% din întreaga rută. Se estimează că numărul zilnic de pasageri va fi de 200,000 în momentul în care linia va fi dată în folosință, în 2024.

Pentru același an este estimată și punerea în funcțiune a liniei de mare viteză Bordeaux-Toulouse. Totuși, noua linie de metrou nu va deservi și aeroportul iar acest lucru a stârnit suprindere și nemulțumire în special din partea conducerii aeroportului.

Nu există nicio îndoială că va exista o concurență puternică din partea industriei feroviare pentru a  furniza automatizarea și materialul rulant pentru noua linie. Aceasta face parte dintr-o încercare de consolidare a transportului public pe un teritoriu saturat și a cărui populație este în continuă creștere. În plus, autoritățile din Toulouse încă nu au menționat care ar fi sursa de finanțare pentru noul proiect de metrou.