vineri, decembrie 1, 2023
spot_img

Modernizarea unei căi ferate, prima poziție în topul contractelor de achiziții publice în 2020

Modernizarea unei căi ferate din  Transilvania ocupă prima poziție în topul contractelor de achiziții publice în 2020, realizat de Ziarul Financiar.

topul contractelor de achiziții publice

Alstom Transport, Spedition UMB şi Sa & Pe Construct sunt câştigătorii celor mai mari trei contracte de achiziţii publice încheiate în 2020 în România.

Dacă lider este un contract de aproape trei miliarde de lei, pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Sighișoara, celelalte proiecte de pe podium valorează 680 milioane de lei, respectiv 670 milioane de lei, arată datele furnizate de Confidas.ro la solicitarea Ziarului Financiar.

Spedition UMB şi-a adjudecat contractul pentru pro­iec­tarea şi execuţia secţiunii 3B din autostrada Braşov-Târgu-Mureş-Cluj-Oradea, în vreme ce Sa & Pe Construct se ocupă de proiectarea şi execuţia tronsonului 3 din drumul expres Craiova-Piteşti. Cele două firme deținute de Dorinel Umbrărescu.Alstom, locul 1 în topul contractelor de achiziții publice în 2020

Câştigătoarea celui mai valoros contract de anul trecut este însă Alstom Transport, o companie care dezvoltă şi comercializează sisteme, echipamente şi servicii pentru sectorul feroviar, cu afaceri de 246,7 milioane de lei în 2019.

Pe 5 martie 2020, după patru ani de dispute la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și în instanțe de judecată, CFR SA și asocierea RailWorks (Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98) au semnat contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov-Sighișoara, respectiv Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, cu o lungime de 86 de kilometri. Valoarea lucrărilor este de 2,9 miliarde lei.

Semnarea contractului a devenit posibilă după ce, în luna februarie 2020, Curtea de Apel București a respins acțiunea deschisă în vara anului precedent de către asocierea Brasig, formată din companiile austriece Swietelsky și Strabag. Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv în ceea ce privește execuția lucrărilor de modernizare pe loturile 1 și 3 de pe calea ferată Brașov-Sighișoara. Astfel, Compania Națională de Căi Ferate CFR a declarat câștigătoare oferta RailWorks, în dauna celor de la Brasig.

Trebuie menționat faptul că asocierea Brasig a avut o ofertă mai mare decât RailWorks cu 40 milioane de euro.(A.B.)

Ultimele Articole