Toate tramvaiele achizitionate de Iasi din Germania vor fi livrate pana la sfarsitul lui 2018

Primul tramvai recondiționat din cea de-a doua serie de vagoane achiziționate din Germania a ajuns în Iași.  În cursul lunii noiembrie, ar putea ajunge la Iași și ultima garnitura din cele patru din gama Duewag M6D achiziționate in acest an.

Reamintim ca in 2018 CTP Iași a semnat contractul de achiziționare a patru tramvaie de tipul M6D de la operatorul de transport din Mülheim an der Ruhr, după ce, in 2017, compania de transport public a cumpărat tot patru vagoane de același fel, din acelasi oras german.

Tranzactia s-a desfasurat in procedura de negociere, fara publicarea prealabila a unei invitatii la procedura concurentiala de ofertare.

Decizia atribuirii directe, fara organizarea unei licitatii prealabile, a fost motivata de faptul ca achizitia a fost convenabila profitand de o oportunitate deosebit de avantajoasa disponibila pentru o perioada foarte scurta de timp la un pret considerabil mai mic decat preturile pietei.

Achizitia a fost finantata din fonduri proprii ale municipalitatii din Iasi.

Capacitatea fiecărui tramvai este de 37 locuri pe scaune si 130 în picioare, iar valoarea totală a contractului de achiziție este de 100.000 de euro (25.000 euro per garnitura). Tramvaiele au fost reconditionate in 2014.

Reamintim, de asemenea, ca in 2017 CTP Iasi a mai achizitionat si sapte tramvaie reconditionate din orasul german Essen. Acestea sunt de tipul Duewag M8C – dublu articulate, iar capacitatea fiecaruia este de 54 locuri pe scaune şi 94 în picioare.

 

La Iasi urmeaza achizitia de tramvaie noi

 

Municipalitatea din Iasi a depus in 2018 doua proiecte importante de infrastructura pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile.  Proiectele prevad reabilitari ale unor linii de tramvai, precum si achizitia de tramvaie noi.

Intreaga suma necesara se ridica la o valoare de 50 milioane euro.

Printre altele, vor fi modernizati peste 8,1 km de cale de rulare si vor fi achizitionate 12 tramvaie noi, iar fondurile sunt asigurate de la Uniunea Europeana. „Proiectele vor fi finantate prin Programul Operational Regional, axa 4, unde Primaria Municipiului Iasi este finantata cu aproximativ 58 milioane euro. Sunt proiecte de infrastructura ce vizeaza cresterea mobilitatii urbane si reducerea emisiilor de carbon, aceste proiecte vin in paralel cu cele 78 milioane euro pe care le-am votat la sfarsitul lunii iulie pentru cumpararea de autobuze electrice si tramvaie noi“, a precizat primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica.