joi, martie 28, 2024
spot_img

Tinmar Energy câștigă furnizarea de energie electrică pentru uz propriu a CFR SA

Compania privată Tinmar Energy a fost singura care a trimis o ofertă gestionarului infrastructurii, în cadrul unei proceduri de achiziție desfășurată la finele lui octombrie.

Doar una din 40 de firme contactate de către Bursa Română de Mărfuri a oferit în luna octombrie o propunere de preț pentru aproximativ 174.000 MWh necesari activității proprii a CFR SA. Informațiile au fost oferite zilele acestea de către CFR SA la solicitarea Club Feroviar.

La procedura de achiziție organizată de CNCF CFR SA în data de 29.10.2021 s-a înscris și a depus ofertă un singur operator economic – SC Tinmar Energy SA, acesta fiind ofertantul câștigător pentru toate cele 8 loturi (…) pentru această procedură de achiziție. Bursa Română de Mărfuri a transmis invitație de participare la 40 de operatori economici înregistrați în baza de date proprie. Preturile unitare obținute în cadrul ședinței de tranzacționare sunt mai mici decât prețul unitar estimat de CFR SA de 1.289 lei/MWh, fără tarife reglementate incluse, fără acciză și fără TVA”, explică CFR SA.



A treia procedură organizată de către CFR SA

Procedura a fost una cu noroc, căci primele două proceduri nu s-au soldat cu oferte de preț. Au fost organizate trei proceduri de achiziție, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Procedurile organizate în data de 16.09.2021 și în data de 11.10.2021 au fost finalizate fără adjudecare, din cauza faptului că prețurile ofertate au fost cu mult mai mari decât prețul unitar estimat de CNCF CFR SA. Menționăm faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, privind achizițiile sectoriale, compania nu putea adjudeca la o valoare mai mare decât valoarea estimată a achiziției.



 

„La stabilirea prețului unitar estimat s-a ținut cont de prețurile de tranzacționare înregistrate la Bursa Română de Mărfuri și de evoluția ascendentă a acestora, în care s-au înregistrat creșteri de la o săptămână la alta și de peste 30%. În conformitate cu prevederile regulamentului Bursei Române de Mărfuri, termenul de așteptare de la data publicării documentației de atribuire și până la data ședinței de tranzacționare, este de cel puțin 10 zile, perioadă în care prețul poate suferi modificări”, spune CFR SA.

Conform situației transmise de Bursa Română de Mărfuri, în cursul lunii octombrie 2021, pe platforma electronică a BRM – ringul energiei electrice, au fost obținute și prețuri de tranzacționare mai mari (1.288,70 lei/MWh, 1.347,47 lei/MWh și 1.450 lei/MWh) decât cele ale CNCF CFR SA.

Preturile unitare obținute în cadrul ședinței de tranzacționare sunt mai mici decât prețul unitar estimat de CFR SA de 1.289 lei/MWh, fără tarife reglementate incluse, fără acciză și fără TVA.

Prețul unitar al energiei electrice active este fix și invariabil pe intervale orare, neschimbat pe durata perioadei de valabilitate a contractului. Tarifele reglementate (transport, sistem, distribuție), alte tarife ce pot fi introduse de ANRE, precum și calculul valorii, respectiv modul de facturare aferent schemelor de sprijin (contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, certificatele verzi), se pot ajusta, conform reglementărilor în vigoare.

Potrivit datelor prezentate de CFR SA, cel mai mic preț obținut este pe raza Dobrogea, anume 1234,77 lei/Mwh, iar cel mai mare este 1281 lei/Mwh pe raza Distribuție Muntenia.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole