Timisoara va depune documentatia pentru achizitia de tramvaie noi

Tramvai vechi pe Bulevardul Republicii din Timisoara

Primaria municipiului Timisoara a anuntat ca nu va mai achizitiona 40 de tramvaie noi, asa cum era planul initial, ci doar 16.

„Din pacate, ni s-a respins documentatia de trei ori pana acum, cu un proiect mare care cuprindea, initial, si un contract-cadru de achizitie a 1 pana la 40 de tramvaie mari, la un nivel de pret undeva intre doua, trei milioane de euro (…) Dupa ce am vazut ca ni s-a respins de trei ori, am revenit. Am semnat caietul de sarcini revizuit si speram ca asa ni se va publica, pe varianta de achizitie a 16 tramvaie, cu posibilitati de suplimentare, daca fondurile ne vor permite. (…) Autoritatea de management nu agreeaza contractele cadru, spunand ca ofertantii trebuie sa aiba certitudine ca se vor comanda acele lucruri care fac obiectul licitatiei”, preciza, catre sfarsitul lunii septembrie, primarul orasului Timisoara, Nicolae Robu.

Ulterior, studiul de oportunitate aprobat de consiliul local inca din decembrie 2017 a fost refacut, iar specialistii din cadrul Primariei Timisoara au decis ca in prima faza vor fi cumparate doar 16 tramvaie noi cu bani de la Uniunea Europeana.

Societatea de Transport Public Timisoara (STPT) are un „parc circulant din aproximativ 60 de tramvaie”, din care doar jumatate au fost reabilitate. Astfel, reprezentantii primariei vor sa obtina fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional 2014-2020 atat pentru reabilitarea garniturilor mai vechi, dar si pentru achizitia unor tramvaie noi. Aproape 56 de milioane de euro sunt disponibili pentru Timisoara pe Axa prioritara 4 a Programului Operational Regional, iar termenul limita pentru depunerea proiectelor este 31 decembrie 2018.

Municipalitatea din Timisoara nu a depus inca niciun proiect in acest sens, insa primarul Nicolae Robu sustine ca in curand vor fi depuse proiectele de accesare a fondurilor europene pentru tramvaie, urmand sa fie ceruta finantare pentru 16 garnituri noi dar si pentru reabilitarea a 16 tramvaie din gama Armonia.

In Timisoara circula 15 tramvaie Armonia, desi au fost livrate 25 din totalul de 30 de tramvaie reabilitate (reamimtim ca acestea au fost modernizate de catre Astra Vagoane Calatori Arad si Electroputere VFU Pascani, contractul avand o valoare totala de 77,8 milioane de lei, cu TVA). Reprezentantii municipalitatii au vrut sa obtina fonduri pe Axa Retro pentru modernizarea garniturilor vechi, dar nu se va putea face rost de finantare pentru toate.

Contractul de modernizare inca nu s-a incheiat, asa ca municipalitatea poate aplica cu un proiect pe POR – Axa 4, prioritatea de investitii 4e, obiectiv specific 4.1. Una dintre conditiile impuse de UE este ca „proiectul depus spre finantare sa nu fie incheiat sau implementat integral inainte de depunerea cererii de finantare”, scrie presa locala.