spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

Thomas Cook intră în faliment. Compania a editat primul Mers al Trenurilor din Europa

Operatorul britanic Thomas Cook intră în faliment. Cea mai veche firmă de turism din lume, care a editat primul Mers al Trenurilor din Europa, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul week end-ului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire.

Thomas Cook intră în faliment

„În pofida eforturilor considerabile, discuţiile dintre diferitele părţi participante la grup şi noile surse de finanţare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administraţie a ajuns prin urmare la concluzia că nu are altă opţiune decât să ia măsurile pentru a intra în lichidare judiciară cu efect imediat”, a explicat comunicatul.

Compania a fost fondată în 1841 cu o cursă pe calea ferată în Marea Britanie. Apoi, ea a editat și publicat primul Mers al Trenurilor din Europa. The European Rail Timetable s-a numit inițial The Thomas Cook European Timetable, apoi The Thomas Cook Continental Timetable, iar în vorbirea curentă se spune simplu Cook’s Timetable. Mersul Trenurilor includea la vremea respectivă toate căile ferate europene, dar și unele din afara Bătrânului Continent, cum ar fi Turcia.

Thomas Cook intră în faliment. Nu a reușit să găsească finanțare

Compania se lupta pentru supravieţuire după ce creditorii ameninţaseră că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. Afectat de datoriile mari, competiţia online şi incertitudinea geopolitică, Thomas Cook avea nevoie de finanţări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane de euro), pe lângă pachetul de 900 milioane de lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul.

Intrarea în faliment a grupului Thomas Cook declanşează cea mai amplă operaţiune de repatriere a turiștilor din istoria Regatului Unit. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a spus că Guvernul de la Londra a elaborat planuri de rezervă, în cazul în care discuţiile dintre Thomas Cook şi creditorii săi vor eşua, astfel încât niciun turist să nu fie lăsat peste hotare.

Cu 21.000 de angajați, Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde de lire sterline (11,32 miliarde de euro) pe an. Însă de mai mulţi ani compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi deprecierii lirei sterline. Grupul Thomas Cook are datorii de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole