Thales va furniza Norvegiei sistemul de management al traficului

Norvegia a selectat compania Thales pentru a-i furniza noua generatie de sistem de management al traficului feroviar. Administratorul national de infrastructura feroviara, Bane NOR, va beneficia astfel de o noua solutie scalabila, capabila sa se adapteze unei retele in crestere care va putea sa indeplineasca cerintele Norvegiei, in materie de transport feroviar, pentru urmatorii 25 de ani. Avand la baza sistemul ARAMIS, dezvoltat de Thales, aceasta solutie aleasa de catre Bane NOR a fost in mod substantial imbunatatita pentru a furniza o platforma securizata din punct de vedere cibernetic, adaptata sistemului Cloud, dar si adaptata Interfetei Om-Masina.

Obiectivul Bane NOR il reprezinta inlocuirea marii majoritati a sistemelor existente de semnalizare pe reteaua feroviara pana in 2034. Proiectul include sisteme de semnalizare, instalarea de echipamente la bordul locomotivelor si un Sistem nou de Management al Traficului (TMS). Programul de digitalizare include dezvoltarea timpurie a unui sistem de management al traficului, acesta urmand sa inlocuiasca trei sisteme nationale.

Noul proiect va fi dezvoltat si implementat pe durata urmatorilor 17 ani si include sprijin, furnizarea mentenantei si a serviciilor de securitate cibernetica. Sistemul dezvoltat de catre Thales gestioneaza in prezent peste 50.000 de trenuri in 17 tari, inclusiv Germania, Austria, Portugalia, Danemarca si Marea Britanie.

La nivel european, ERTMS are ca scop inlocuirea diferitelor sisteme nationale de control si comanda a trenurilor pentru a permite crearea unui sistem feroviar european unitar, precum si pentru a spori competitivitatea reteleor feroviare din Europa. Asa cum a fost mentionat mai sus, Norvegia intentioneaza sa instaleze noul sistem pe intreaga sa retea pana in 2034, proiect important aparut din nevoia de a inlocui sistemul de semnalizare invechit, din ce in ce mai greu de intretinut si mult mai putin fiabil.

„Compania Thales este incantata ca a fost aleasa ca furnizor al componentelor cheie in procesul de digitalizare a cailor ferate din Norvegia. Aceasta este o investitie semnificativa si constituie un pas important catre o ‘revolutie’ feroviara in Norvegia”, a declarat Millar Crawford, Vice-presedinte Executiv Thales pentru Sisteme de Transport.