Thales confirma contractele ERTMS in Polonia

In cadrul unui contract in valoare de 182 de milioane de euro incheiat cu administratorul national de infrastructura din Polonia, Polskie Linie Kolejowe, Thales va implementa solutia ERTMS/ETCS Level 2 pe doua linii care insumeaza 785 km de cale ferata, 41 de statii si sapte Centre Locale de Control.
Pe linia E20, Thales va proiecta si va livra sistemul ERTMS/ETCS Level 2 pe 650 de km, 25 de statii si cinci Centre de Control Locale (Mińsk Mazowiecki, Błonie, Opalenica, Zbąszynek, Rzepin). Cea de-a doua linie care va beneficia de solutia Thales este E30 care se intinde pe 135 km, traverseaza 16 statii si doua Centre Locale de Control (Tarnów si Rzeszów).
Finalizarea acestor proiecte va permite trenurilor sa atinga viteze de pana la 160 km/h. Datorita imbunatatirilor aduse ambelor linii, trenurile vor calatori in perfecta siguranta chiar si dupa cresterea vitezei de circulatie.
PKP PLK i-a acordat companiei Thales cele doua contracte pentru cele doua linii principale la inceputul acestui an. Linia E20 Kunowice-Terespol traverseaza Polonia de la granita cu Germania la cea cu Belarus si exclude nodul Varsovia si legaturile cu E30, Cracovia si Rzeszów, din sudul Poloniei.
Polonia desfasoara un program complex de implementare a ERTMS care prevede instalarea ERTMS/ETCS pe 3,400 de km de retea feroviara pana in 2025. Pana in prezent, ERTMS/ETCS a fost implementat pe 331 de km de cale ferata. La sfarsitul lui 2016, PKP PLK a anuntat alocarea unui miliard de zloti (232 de milioane de euro) pentru constructia sistemului de infrastructura ERTMS/ETCS pe 1,000 km de linii de cale ferata. Licitatiile au inclus implementarea sistemului pe sectiunile retelei centrale TEN-T, Kunowice – Terespol, Łowicz – Łuków si Podłęże – Rzeszów.