spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu vrea să reia proiectul de TGV București-Budapesta

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat în comisiile reunite ale Parlamentului că vrea să reia proiectul de TGV București-Budapesta.

TGV București-Budapesta

Întrebat în legătură cu relația România-Ungaria, Bogdan Aurescu a declarat că statul maghiar este un vecin şi un partener comercial extrem de important.

„Sunt proiecte importante în derulare, precum calea ferată rapidă București-Budapesta. Am amintit comitetul pentru minorități, din păcate nu s-a mai întrunit de multă vreme, ultimul protocol a fost semnat în 2009. Nu putem să pierdem din vedere că anul viitor, pe 4 iunie, se va împlini 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, sperăm că nu vom avea de confruntat diplomatic bilateral cu acel prilej”, a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu, ministru propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, a fost audiat în comisiile reunite ale Parlamentului, unde a primit aviz pozitiv. Decizia a fost luată cu 31 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 2 abţineri.

Bogdan Aurescu, diplomat de carieră, este consilier prezidențial pentru politică externă. A mai fost ministru de Externe timp de un an, în Guvernul Ponta. De asemenea, a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție.

TGV București-Budapesta, în programul de guvernare al PNL

Proiectul feroviar amintit de Aurescu se regăsește în programul de guvernare al PNL. “Restabilirea trilateralei România – Ungaria – Austria la nivelul miniştrilor de transport şi reconfirmarea Declaraţiei comune româno – ungare din 2007 şi a sprijinului austriac pentru stabilirea oportunităţii realizării Proiectului Liniei de mare viteză între Viena – Budapesta – Bucureşti –Constanţa cu ramura Bucureşti – Sofia, ca o prelungire a liniei Paris – Stuttgart – Munchen – Viena  şi pentru promovarea acţiunilor stabilite în Memorandumul din 2008 privind efectuarea studiilor de prefezabilitate şi prezentarea proiectului Comisiei Europene pentru a fi inclus in lista de finanţare pentru exerciţiul financiar 2021-2027”, se arată în programul de guvernare al PNL.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole