miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

VIDEO EXCLUSIV Au avut loc primele teste la metroul din Drumul Taberei, sabotat de Ponta și Vanghelie

La opt ani după începerea lucrărilor, au avut loc primele teste la metroul din Drumul Taberei, pe Magistrala 5, care a fost sabotată sistematic de politicieni, în frunte cu Victor Ponta și Marian Vanghelie. În imaginile obținute în exclusivitate de Club Feroviar se pot observa primele trenuri care circulă, fără călători, pe această magistrală. Ultimul termen avansat de autorități pentru punerea în funcțiune este ”la sfârșitul verii”.

Adrian Bărbulescu

Primele teste la metroul din Drumul Taberei le dau speranțe bucureștenilor din zona de vest a orașului.

Primele teste la metroul din Drumul Taberei. Imagini exclusive

Acum, deja s-a făcut ceva concret, palpabil, spre deosebire de promisiunile politicienilor făcute în ultimii opt ani de zile.

În imagini se poate vedea cum trenurile chiar circulă pe șinele nou montate în subteranele Bucureștiului.

Mai jos puteți vedea alte imagini de la primele teste la metroul din Drumul Taberei.

Lucrările au început în forță, dar s-au oprit după un an

Construcția Magistralei 5 de metrou a avut o istorie tumultuoasă. Începute în forță în 2012, lucrările s-au oprit brusc un an mai târziu, din cauză că premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a decis să taie drastic fondurile alocate acestui proiect de investiții. Așa că panourile prin care bucureștenii erau anunțați că ”Peste trei ani aici va fi noua ta stație de metrou” au rămas fără obiect.

Lovitura dată de Victor Ponta

În proiectul de buget pe 2013, care ulterior a devenit literă de lege, la capitolul dedicat lucrărilor la Magistrala 5 Drumul Taberei-Universitate, s-au alocat 95 milioane de lei, de cinci ori mai puțin decât cele 500 milioane estimate pentru acel an de către Guvernul Ponta 1 la rectificarea bugetară din vara lui 2012.

Agitația de pe șantier s-a redus brusc și, în câteva luni, nu a mai fost văzut niciun muncitor. Explicabil, din moment ce Guvernul nu mai era dispus să finanțeze o investiție atât de necesară pentru bucureșteni.

Omul lui Marian Vanghelie și licitația pentru trenuri

După mai bine de un an de întârziere, proiectul a fost inclus pe finanțare nerambursabilă de la Bruxelles, însă un alt blestem s-a abătut asupra lui. De această dată, vinovat a fost Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5.teste la metroul din Drumul Taberei

În primăvara lui 2015, procurorii DNA descindeau la sediul central al Metrorex (societate condusă la acea vreme de Aurel Radu, fostul șef de economat al lui Vanghelie) din Palatul CFR, pentru a ridica documente legate de licitația pentru achiziția de trenuri de metrou destinate Magistralei 5, câștigată de spaniolii de la CAF. Cu acel prilej, s-a constatat că mai mulți membri ai comisiei de licitație fuseseră plimbați prin Spania și primiseră cadouri scumpe de la firma iberică.

Era vorba de minimum 43 și maximum 51 de trenuri, prin contractul-cadru, în valoare estimate de 1,5 miliarde de lei. Asta pentru că, în planurile inițiale, Magistrala 5 ar fi trebuit să se continue de la Eroilor spre Universitate, Piața Iancului și să aibă punctul final la Cora Pantelimon.

Licitația a fost anulată, iar procedura reluată se află acum în plină desfășurare. Evident, trenurile nu au cum să fie livrate până la punerea în funcțiune, așa că va fi luat material rulant de pe magistralele 1 și 3.

Marin Aldea spunea că lucrările vor fi gata ba în 2017, ba în 2018

teste la metroul din Drumul TabereiRevenind în istoria recentă, în februarie 2016, directorul general al Metrorex de la acea vreme, Marin Aldea anunţa că Magistrala 5 va fi pusă în funcţiune la finele trimestrului I 2017.

„Pentru acest proiect avem anul acesta prevăzuți în buget 780 de milioane de lei. Ne-ar mai trebui aproape încă pe atât, ca să ne îndeplinim obiectivul pe care îl avem pentru acest an, respectiv să trecem de la un stadiu fizic de circa 67% la circa 90%, astfel încât să putem, la finele trimestrului I 2017, să îl punem în funcțiune cu călători”, spunea Aldea.

Apoi, în luna martie a anului următor, tot el avansa un alt termen: „Punerea în funcţiune a primului tronson al Magistralei 5 este programată la sfârşitul trimestrului II al anului 2018″.

Răzvan Cuc promitea că metroul va fi gata în decembrie 2019

Răzvan Cuc-Marcel Boloș moțiunea de cenzură Cuc declară război FCCÎn iulie 2019 ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc, promitea că pe Magistrala 5 de metrou, tronsonul Eroilor-Râul Doamnei, se va circula în luna decembrie a acelui an. Director general al Metrorex era tot Marin Aldea.

“În cazul metroului, trebuie să terminăm Magistrala 5 (…) În luna decembrie, deschidem Magistrala 5. La sfârşitul lui decembrie, se va circula pe Magistrala 5”, spunea Răzvan Cuc. Și acest termen a fost susținut de demnitar până la finalul mandatului, însă nu s-a întâmplat așa.

Lucian Bode l-a contrazis pe predecesorul său

teste la metroul din Drumul Taberei metroul în starea de urgență distanțare socială în trenuri noul coronavirus Bode a mers cu metroulPe 7 noiembrie 2019, noul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că metroul din Drumul Taberei nu se poate recepţiona şi nu se poate finaliza în acel an. Întrebat dacă bucureştenii vor avea metrou în Drumul Taberei în acest an, Bode a răspuns: “Din păcate nu pe tronsonul Drumul Taberei – Eroilor Magistrala M5. Aşa cum arată datele pe care eu le-am primit până în acest moment nu se poate recepţiona şi nu putem finaliza acest tronson, din păcate”. Atunci, ministrul nu a vrut să avanseze un termen pentru darea în folosinţă a acestui tronson, spunând că va face o evaluare şi va comunica un termen realist.

Lucian Bode dădea ca sigură data de 30 iunie

O săptămână mai târziu, un nou termen pentru metroul din Drumul Taberei a fost avansat de noul director general al Metrorex, Mariana Miclăuș. ”Noi ne dorim să finalizăm lucrările și voi face și o vizită pe șantier. În momentul de față ele sunt finalizate în proporție de 87%. La contractul de automatizare trebuie realizată mai întâi proiectarea și apoi lucrările propriu-zise. Eu estimez că la sfârșitul semestrului 1, începutul semestrului 2 se va putea circula”, spunea Mariana Miclăuș.

Apoi, ministrul Lucian Bode a avansat termenul de 30 iunie. Termen care a fost susținut până în aprilie de către ministru. “M-am asigurat, împreună cu premierul Ludovic Orban, în vizita de astăzi de pe şantier că apelul meu lansat către antreprenori a fost înţeles şi lucrările avansează conform graficului. Termenul de 30 iunie rămâne un termen asumat de către antreprenor pentru punerea în circulaţie cu călători a acestei magistrale de metrou!”, scria ministrul pe 16 aprilie pe pagina sa de Facebook.

Ultima amânare. Totul depinde de primele teste la metroul din Drumul Taberei

teste la metroul din Drumul Taberei
Stația metrou Eroilor

Apoi, pe 28 mai, oficialii Metrorex au anunțat că Magistrala 5 va fi gata ”până la sfârșitul verii”. Declarația a fost făcută atunci la Radio România Actualități de Constantin Mustățea, director de investiții la Metrorex: ,,Lucrările sunt aproape de final, la partea de structură acestea sunt peste 99%, iar la finisaje și instalații 97%. Noi estimăm că probele dinamice vor începe luna viitoare”.

Întrebat dacă sunt șanse mai mari pentru jumătatea verii sau pentru sfârșit de vară, responsabilul Metrorex a răspuns că totul depinde de rezultatele probelor dinamice care se fac cu trenurile de metrou în mișcare.

Acum, că au avut loc primele teste la metroul din Drumul Taberei, rămâne de văzut care va fi noul termen pentru punerea în funcțiune.

Ultimele Articole