marți, aprilie 30, 2024
spot_img

De la Szentes la Costescu. CFR Călători a lansat licitația de terminale pentru bilete în tren

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători a lansat licitația pentru achiziționarea de terminale pentru bilete în tren, în valoare de două milioane de euro. Licitația lansată acum, în mandatul lui Dan Costescu, fusese anunțată acum patru ani de zile de fostul director general Iosif Szentes. Operatorii privați de transport feroviar de călători sunt dotați de ani buni cu asemenea terminale.

Adrian Bărbulescu

terminale pentru bilete în tren

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Dispozitive mobile cu capabilități native de scanare, imprimante mobile și servicii aferente (soluție MDM și transmisii de date mobile) în vederea demararii proiectului de Implementare a dispozitivelor mobile în activitatea comercială”.

Valoarea totală estimată a contractului cadru ce se dorește a fi încheiat este cuprinsă între 1.142.400  și 10.133.800 de lei.

Algoritm complex de evaluare la licitația de terminale pentru bilete în tren

Procedura de achiziție are un algoritm de evaluare complex, în funcție de mai mulți factori, după cum urmează:

  • Prețul ofertei                                                                                   60 %
  • Masă proprie dispozitiv mobil (inclusiv acumulator)            10 %
  • Masă proprie imprimantă mobilă (inclusiv acumulator)      10 %
  • Capacitate acumulator dispozitiv mobil                                   15 %
  • Aria de acoperire a semnalului                                                    3 %
  • Funcționalități de administrare de la distanță pentru mai multe sisteme de operare                                                                                                1 %
  • Număr de bilete pe rolă                                                                   1 %

Contractul se va derula pe parcursul a trei ani de zile. Garanția de participare la licitație este de 38.584 de lei, în lei sau echivalent leu/valută la cursul stabilit de BNR înainte cu șase zile de data limită stabilită pentru depunerea ofertelor, valabilă trei luni de zile.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 7 ianuarie 2021, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 7 aprilie 2021.

Achiziția de terminale pentru bilete în tren, prevăzută în Programul de guvernare al PNL

terminale pentru bilete în tren mască în gările din București Masca de protecţie devine obligatorie datoria CFR CălătoriLansarea acestui program este prevăzută în Programul de guvernare al PNL pentru 2021-2024, lansat recent, așa cum a relatat Club Feroviar.

”Pentru modernizarea procesului de verificare, validare și emitere a biletelor în tren de personalul de tren, se va demara proiectul prin care se vor investi 13 milioane de lei pentru achiziţionarea a 2.300 de terminale mobile pentru taxare, dotate cu imprimante, cu ajutorul cărora vor putea fi vândute bilete în tren, renunțându-se astfel la clasicul chitanţier şi pix”, se arată în document.

Dan Costescu i-a ”furat” ideea lui Iosif Szentes

terminale pentru bilete în trenÎnsă ideea nu este deloc nouă. Ea fost enunțată pentru prima oară în 2015 de directorul general al CFR Călători de la acea vreme, Iosif Szentes.

CFR Călători ar putea lansa la începutul lunii iulie licitaţia pentru achiziţionarea echipamentului de e-ticketing, cel care va oferi posibilitatea achiziţionării în tren a biletelor de călătorie, a declarat, luni, directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, care a și cumpărat 18 astfel de aparate, cu un soft dezvoltat de Informatică Feroviară.

Un an mai târziu, Szentes anunța lansarea licitației pentru începutul lunii iulie 2016. ”Testele s-au făcut pe majoritatea secţiilor de circulaţie. Cu această ocazie, am testat inclusiv existenţa semnalului oferit pentru localizarea aparatului prin GPS. Sunt anumite probleme, pentru că relieful din România nu seamănă cu cel din alte ţări, deci vom avea nevoie probabil de un mix de soluţii. Am solicitat – şi chiar suntem bucuroşi că ANCOM a răspuns la solicitare şi dânşii vor să facă o determinare a nivelului semnalului de telefonie şi de transmitere date pe toată reţeaua. În acest scop, le-am pus la dispoziţie infrastructura noastră şi vom beneficia de rezultatul acestora şi vom vedea ce ar mai fi de făcut, astfel încât, în maximum o lună şi jumătate, adică la începutul lunii iulie, să dăm drumul la licitaţii, dacă totul decurge normal”, spunea Iosif Szentes.

Cum a scăzut prețul de la 1.500 la 890 de euro

La acea vreme, numărul necesar de astfel de echipamente fusese estimat la 2.500, iar preţul unui echipament la peste 1.500 de euro.

Acum, dacă este să luăm în calcul cantitatea stipulată în Programul de guvernare al PNL, de 2.300 de bucăți, și valoarea estimată maximă a contractului la licitația lansată de CFR Călători, rezultă un preț de 4.350 de lei pe bucată, echivalentul a 890 de euro. Rămâne de văzut dacă vor fi depuse oferte la acest preț.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole